Личните данни на над 181 000 хърватски граждани са изтекли от компанията EOS Matrix, която помага за събирането на дългове към различни компании. Сред засегнатите са и няколкостотин непълнолетни лица. Според институциите в Хърватия това е най-голямото изтичане на лична информация досега.

Според „Индекс” това е второто голямо изтичане на данни. В края на миналата година започна разследване срещу B2 Capital – друга компания за събиране на задължения, от която изтече лична информация на 77 000 лица.

Подобно на случая с B2 Capital, Агенцията за защита на личните данни (АЗЛД) в страната потвърди, че е започнала процедура по надзор над „Индекс”. Агенцията е получила анонимен сигнал, че има основателно подозрение, че редица агенции за събиране на дългове, работещи в Хърватия, обменят бази данни, което не би трябвало да правят.

Личните данни на 181 641 души включва не само имената им, но и ЕГН, дата на раждане, както и информация за съдлъжниците и поръчителите.

Спорно е дали базата данни на EOS Matrix съдържа също личните данни на 294 непълнолетни лица и не е ясно как тази агенция е събрала личните данни на непълнолетните, пише БГНЕС.

От EOS Matrix признаха, че тяхната база данни съдържа информация за непълнолетни, но заявиха, че това е направено въз основа на съдебни решения за наследяване, т.е. за лица, които са определени за наследници на длъжници.