Как да сме сигурни, че личните ни данни са защитени, когато се подписваме за референдум? Екип на bTV направи социален експеримент колко души са готови да си дадат имената и ЕГН-то за несъществуваща кауза.

Часът е 17:20, а ние заставаме в столичен подлез, за да събираме подписи за несъществуващо искане за референдум - достойно пенсиониране преди 60-годишна възраст.

След 5 минути спира първият желаещ да отговори на въпроса: Искате ли българите да се пенсионират рано?

Готовите доверчиво да си дадат личните данни се увеличават.

Само за половин час в подлеза успяхме да съберем петима души, които да се подпишат в нашата подписка. От Комисията за защита на личните данни предупреждават, че за да събира някой подписи - трябва да има пълномощно.

„Не може лица, които нямат връзка със самия инициативен комитет чрез упълномощаване или друг начин, да събират подписи, тъй като възможностите за злоупотреба са много големи. Включително може да попаднем в ситуация, в която тези подписи да бъдат използвани за едни предстоящи избори за регистрация на партия за предстоящите избори“, обясни Венцислав Караджов, председател на КЗЛД.

Връщаме се обратно в подлеза, за да проверим имат ли пълномощно, събиращите подписи за референдумите за президентска република и за запазването на лева.

"Това е съгласувано писмо от Столична община. Ето легитимация да се вижда пред всички. Искат ни я, определено ни искат легитимация. Явно има някаква пропаганда, която не съм я чул“, заяви Николай Бендурски.

„Ето това са упълномощените лица от изпълнителния комитет, който е Деян Николов. Той ни е дал пълномощно. Ето, кои сме упълномощени. Ето ни ЕГН-тата“, каза Георги Иванов.

Тези, които събират лични данни нерегламентирано, ги грози глоба до 4% от годишните им доходи.