"Най-красивата за танци тази вечер"? За французите завинаги отговорът ще е Силви Вартан. Това е заглавието на един от най-популярните хитове през 60-те години, който превръща едно срамежливо българско момиче в абсолютна звезда за французите.

57 години след първото й стъпване на сцена, Силви Вартан отново излиза пред хиляди фенове идния септември – с мъдростта, натрупана с десетки албуми и концерти по целия свят, 11 филма, две години на театрална сцена, 6 книги…

И с вечната тревога, с която едно момиченце живее от мига, в който разбира, че се откъсва от корените си завинаги.

- Силви, моля ви да се върнем към един от най-силните спомени във вашия живот. Той е свързан с една гара. Вие сте във влак, дядо ви тича след влака. Къде отивате, към какво вървите, какво усеща детето Силви в онзи момент?

- Това е един момент скъп на сърцето ми, никога не мога да го забравя.

Това е един от най-важните моменти в живота ми. Заминавахме. Заминавахме завинаги, но аз не го знаех. До момента, когато влакът тръгна и дядо ми се отдалечаваше и ставаше все по-малък пред очите ми. Накрая виждах само кърпичката му. Разбрах, че повече никога няма да го видя.

- Вие го разбрахте тогава? Знаехте, че това е последно?

- Не знаех преди, ама като видях как моят дядо, който толкова обичах, да тича... Беше малко стар.... Тичаше след влака с една бяла кърпа и плачеше. И си виках: Ох, Боже, нещо става, много трогателно и много тъжно. И разбрах – всички плачеха и той ставаше все по-малък и по-малък... Разбрах, че никога нямаше да го видя... Беше разкъсващо. И до днес не понасям заминавания. Не обичам да заминавам.