Въпреки опасенията на природозащитниците Швеция издаде разрешителни за избиване на 20% от популацията на кафявата мечка по време на ежегодния лов на мечки, който започва днес.

Длъжностните лица са издали лицензи за малко под 500 кафяви мечки, които да бъдат убити от ловци.

Това се равнява на около 20% от общата популация, според официалните данни, и ще доведе до намаляване на броя на мечките в Швеция до около 2000 - спад с почти 40% от 2008 г. насам.

Големият брой издадени разрешителни разтревожи природозащитниците, които твърдят, че без подходяща защита популациите на големите хищници в Европа могат да се окажат пред срив в някои страни.

„Това е чист трофеен лов“, коментира Магнус Оребрант, председател на Шведската асоциация на месоядните животни, цитиран от международните издания.

„Управлението на дивата природа в Швеция е насочено към убиване на животни, вместо към опазването им по възможно най-добрия начин“, допълва още той.

Снимка: iStock

През 20-те години на миналия век кафявите мечки в Швеция са били ловувани почти до изтребване, но благодарение на внимателното управление популацията се възстановява и през 2008 г. достига своя пик от около 3300 екземпляра.

 

През последните пет години обаче все по-голям брой мечки са били отстрелвани като кулминацията е рекордните 722 убити през миналата година.

Тази година са издадени разрешителни за отстрел на 486 мечки, а още неопределен брой могат да бъдат отстреляни, когато се прецени, че мечките представляват заплаха за селскостопанските животни.

Снимка: iStock

През ноември 2022 г. нов закон дава на местните ловни сдружения повече правомощия да контролират управлението на едрите хищници, включително мечките. През последните години стотици вълци и рисове също са били отстреляни, което подхранва опасенията на еколозите.

„Ние следваме единствено директивата на шведското правителство за дивата природа. Става дума за баланс между хората и едрите хищници. Ето защо ловът на мечки започва от 21 август“, коментира Магнус Ридхолм, директор по комуникациите на Шведската асоциация за лов и управление на дивата природа.

Някои ловци обаче изразиха загриженост относно намаляващия брой на кафявите мечки. 

„В ловната общност също има хора, които са обезпокоени от това, че се избиват твърде много мечки“, коментира Андерс Нилсон, ловец от Норланд, Северна Швеция.

Кафявите мечки са „строго защитен вид“ в Европа и шведските природозащитници твърдят, че високите квоти за лов са в нарушение на Директивата на ЕС за местообитанията, в която се казва, че „умишленият лов или убиване на строго защитени видове са забранени“.