Швеция планира да затвори спортните зали, ресторантите и фризьорските салони, изправена пред опасна трета епидемична вълна, предаде Франс прес.

В случай, че процентът на заразяване се влоши значително, правителството ще трябва да прекрати някои дейности, предупредиха днес властите в специално съобщение.

Спортните зали, басейните, фризьорските салони, кафенетата и ресторантите са конкретно споменати в съобщението на шведското правителство.

Страната е известна със своя по-гъвкав подход в борбата с COVID-19 в сравнение с други европейски държави.

Противно на разпоредбите, наложени на други места в Европа, скандинавската страна възприе различна стратегия, основана главно на препоръки, без карантина и почти без ограничителни мерки.

Що се отнася до предпазните маски, дълго време нямаше препоръка за носенето им на обществените места. От началото на януари те се препоръчват официално в обществения транспорт, но само в пиковите часове.

По последни официални данни скандинавската държава с 10,3 милиона население е регистрирала над 610 000 случая на коронавирус. 12 487 човека са починали. Здравни експерти сега се опасяват от трета епидемична вълна.