Илон Мъск направи смело изявление, че едномилионен град ще процъфти на Марс до 30 години. Сега водещ учен предупреди, че планът на Мъск може да се окаже катастрофален.

Професор Андрю Коутс, физик и изследовател на Марс от Лондонския университетски колеж, твърди, че човешките заселници биха замърсили планетата и биха застрашили търсенето на извънземен живот.

Той твърди, че човечеството трябва да изпрати само един астронавт на Марс, ако някога искаме да научим истината за живота в нашата слънчева система.

„Последното нещо, което трябва да направим, е да пренесем живот от Земята на Марс. Роботизираното изследване е правилният начин”, допълва ученият, пише "Дейли Мейл".

Новите твърдения на Мъск за бъдещето на човешкото изследване на Марс идват, когато SpaceX прави най-големия си пробив досега.

На 13 октомври компанията успешно приземи своя 71-метров Super Heavy ускорител. Той пренесе 3000-тонна ракета на 40 мили (65 км) във въздуха, преди да се отдели и да се насочи обратно към стартовата площадка, където беше уловена от роботизирани ръце.

 

Ускорителят е най-големият, създаван някога от SpaceX, и е необходим, за да изведе огромния космически кораб Starship в орбита.

Този успех породи надежди за по-евтино, по-ефективно космическо пътуване, способно да превозва заселници и ресурси до Марс.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Илон Мъск в следващите 30 години е възможно на Марс да се построи град, в който да живеят един милион души.

Професор Коутс обаче предупреждава, че изграждането на човешко селище в такъв мащаб би създало сериозни проблеми за учените.

Професор Коутс е част от екипа, разработващ мисията на роувъра на НАСА Розалинд Франклин, който ще сондира под повърхността на Марс, за да търси признаци на извънземен микробен живот.

Изпращайки човешки изследователи на Червената планета, SpaceX неизбежно ще замърси повърхността с биологичен материал.

Снимка: iStock

Това замърсяване би направило много по-трудно за изследователи като професор Коутс да забележат фините признаци на минал или настоящ извънземен живот на планетата. 

„В крайна сметка Илън Мъск би искал да отведе хора на Луната и потенциално на Марс, но мисля, че трябва да бъдем малко внимателни с последното. Трябва да бъдем много внимателни в начина, по който подготвяме мисиите, като правим много почистване на технологията, за да сме сигурни, че няма да пренесем живот на Марс. Това е последното нещо, което искаме да направим.“, коментира той.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK