Световните лидери на държавите членки на ООН се срещат в Ню Йорк, за да продължат преговорите за опазване на Световния океан от прекомерна експлоатация. Договорът на ООН за откритото море е предмет на 10-годишни преговори, но все още не е подписан, пише Би Би Си.

Ако той бъде приет, до 2030 г. 30% от световния океан ще бъде включен в зони за опазване. Участниците в кампанията се надяват, че подобен закон ще защити морските обитатели от прекомерен риболов и други човешки дейности.

Снимка: Getty Images

В момента две трети от Световния океан се считат за международни води, което означава, че всички държави имат право да ловят риба, да плават с кораби и да извършват научни изследвания в тях. Но само 1,2% от водите в открито море са защитени.

Така морските обитатели извън тези зони са изложени на риск от експлоатация поради нарастващите заплахи, свързани с изменението на климата, свръхулова и корабния трафик. А тъй като екосистемите в открито море са слабо документирани, природозащитниците се опасяват, че съществата могат да изчезнат, преди да бъдат открити.

Изследване, публикувано по-рано тази година показва, че между 10-15% от морските видове вече са изложени на риск от изчезване. Договорът на ООН предвижда част от Световния океан да бъде включена в мрежа от защитени морски зони. Преди да се разреши извършването на търговски дейности, като например дълбоководен добив, ще се извършва оценка на въздействието върху околната среда.

Страните се стремят също така да включат в договора мерки, които да дадат на развиващите се страни и страните без излаз на море по-равен достъп до морските генетични ресурси (МГР).

Снимка: Getty Images

МГР са биологични материали от растения и животни в океана, които могат да бъдат от полза за обществото, като например фармацевтични продукти, промишлени процеси и храни. Напредъкът обаче е бавен поради факта, че COVID-19 възпрепятства срещите на страните. Несъгласието относно това какво трябва да бъде включено в правния договор също го забави.

През март страните се споразумяха да проведат последната пета сесия, за да се опитат да подпишат договора - като крайният срок е определен за края на годината. В случай че това не се случи, говорител на ЕС заяви пред Би Би Си, че Съюзът все още е ангажиран с този въпрос.

Опазването на световния океан е важно и за човешките популации, тъй като много хора разчитат на моретата за храна, доходи и развлечения. Според изследователи стойността на световните морски екосистеми се оценява на повече от 41 трилиона паунда.