През последните години светът е свидетел на рекордни температури, бушуващи горски пожари и опустошителни наводнения. Според учени голям процент от екстремните метеорологични условия се дължи на вредното въздействие на човечеството.

На този фон днес бе публикуван най-мащабният доклад за изменението на климата в света, изготвен от Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC).

Комитетът е разгледал повече от 14 000 научни статии по темата.

Авторите на доклада твърдят, че е възможно морското равнище да се покачи с два метра до края на този век. Съществува обаче нова надежда, че намаляването на емисиите на парникови газове може да стабилизира повишаването на температурите, пише Би Би Си.

"Ако обединим усилията си сега, можем да предотвратим климатичната катастрофа. Но, както става ясно от днешния доклад, няма време за отлагане и място за оправдания“, заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Кои са основните точки на доклада?

  • В периода 2011-2020 г. глобалната температура на повърхността е била с 1,09 градуса по-висока, отколкото през периода 1850-1900 г.;
  • Последните пет години са били най-горещите от 1850 г. насам;
  • Темп на покачване на морското равнище се е увеличил почти три пъти в сравнение с 1901-1971 г.;
  • Човешкото влияние е "много вероятно" , около 90 %, основният фактор за глобалното отдръпване на ледниците от 90-те години на миналия век насам и за намаляването на арктическия морски лед;
  • "Почти сигурно" е, че екстремните горещини, включително горещите вълни, са станали по-чести и по-интензивни от 50-те години на миналия век насам, докато студените явления са станали по-редки и по-слаби.

Бъдещите въздействия от изменението на климата

  • Температурите ще достигнат 1,5 градуса над нивата от 1850-1900 г. до 2040 г.;
  • Арктика ще остане без лед поне един септември преди 2050 г.;
  • Ще се увеличи броят на някои екстремни явления;
  • Ще се увеличи броят на пожарите в много региони.

Връзката между климата и екстремните метеорологични условия

Учените са открили убедителни доказателства, че предизвиканото от човека глобално затопляне прави събития като горските пожари и горещите вълни по-вероятни и по-екстремни. Това се случва главно защото изменението на климата увеличава риска от горещо и сухо време, отбеляза Би Би Си.

Затоплянето на атмосферата, причинено от изменението на климата, прави по-вероятни и екстремните валежи, които от своя страна допринасят за наводнения.

Въпреки че влиянието на изменението на климата върху честотата на ураганите, циклоните и тайфуните все още не е ясно, учени заявяват, че повишените температури на морската повърхност затоплят въздуха над нея, което води до повече енергия за задвижване на бурите и ги прави по-интензивни и с повече екстремни валежи.

Какво ни каза последният доклад за климата през 2013 г.?

За последен път Междуправителствения комитет по изменение на климата (IPCC) публикува подобен доклад през 2013 г. В него се посочва, че хората са основната причина за глобалното затопляне от 50-те години на XX век насам, добави Би Би Си.

В него са разгледани комбинираните средни данни за земната и океанската повърхност в периода 1880-2012 г. и бе установено, че температурата се е повишила с 0,85 градуса.

В доклада се посочва също, че периодът от 1983 г. до 2012 г. в Северното полукълбо е бил най-топлият 30-годишен период за последните 1400 години.

Междуправителствения комитет по изменение на климата 

Какво е Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC)?

Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC) е международен орган, създаден през 1988 г. от Програмата на ООН за околната среда (UNEP) и Световната метеорологична организация (WMO), за да изготвя редовни доклади с най-новата информация за изменението на климата.

Комитетът разглежда и различните начини, по които държавите могат да смекчат последиците от изменението на климата.

Заключенията от доклада ще бъдат използвани и по време на срещата на високо равнище - COP26, която се ръководи от ООН, се счита за критичен момент за овладяването изменението на климата.

През ноември във Великобритания лидерите на 196 държави ще се срещнат, за да се опитат да постигнат съгласие за действия за намаляване на последиците от изменението на климата.