Планетата ни е „повредена“ от глобалното затопляне, но възстановяването от пандемията от новия коронавирус дава възможност на човечеството да избегне климатичен катаклизъм. Това  заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от БТА.

„Екологичният баланс на планетата е нарушен. Човечеството води война с природата. Това е самоубийствено. Природата винаги отвръща на удара и тя вече го прави с нарастваща сила и ярост“, каза още Гутериш в реч в нюйоркския Колумбийски университет.

По думите му биоразнообразието се срива и 1 млн. видове са застрашени от изчезване. „Екосистемите изчезват пред очите ни. Пустините се разширяват. Влажните зони се свиват. Всяка година губим по 10 млн. хектара гори. Океаните са свръхексплоатирани и се задушават от пластмасови отпадъци, които поглъщат въглероден двуокис и това увеличава киселинността на моретата. Кораловите рифове побеляват и умират. Замърсяването на въздуха и водата убива по 9 млн. души годишно", заяви Гутериш и предупреди, че в бъдеще може да се появят все повече вируси.

Той изрази задоволство от първите ангажименти за въглеродна неутралност, поети от Китай, ЕС, Япония и Южна Корея и изрази надежда това да стане световна тенденция.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!