Първият министър на Шотландия Никола Стърджън ще представи документ, който според нея съдържа "ясни демократични аргументи" за прехвърляне на правомощия от Уестминстър на регионалния парламент на Шотландия, което ще позволи организирането на нов референдум за независимост, пише вестник „Скотсман”.

Стърджън ще публикува документа „Правото на избор на Шотландия" въпреки изявлението на британския премиер Борис Джонсън миналата седмица, че ще отхвърли евентуално искане за втори референдум.

Преди седмица Шотландската национална партия на Стърджън спечели 47 от общо 59 места в Камарата на общините. Според нея това е „неоспорим" мандат за втори референдум, припомня „Скотсман".

Искането за втори референдум вероятно ще бъде отхвърлено, пише британският вестник „Таймс”. Шотландската национална партия трябва да прояви търпение и да не позволи на екстремистките елементи да спечелят влияние.

Брекзит представя уникален парадокс за независимостта на Шотландия. Колкото по-рязка е раздялата с ЕС, толкова по-неизгодно икономически е за Шотландия да се отдели и да се присъедини към Европейския съюз. Цената би нараснала до смазващи равнища, отбелязва британският вестник „Телеграф".

Стърджън пропусна една възможност миналата година: тя трябваше да каже на своите депутати в националния парламент да се въздържат при гласуването на споразумението на Тереза Мей, което създаваше уникални условия за отделяне от Великобритания при приемливи условия - или поне толкова приемливи, колкото са възможни след брекзит, подчертава всекидневникът.

Британският премиер Борис Джонсън ще трябва да се справи с разделението в страната, след като шотландците отхвърлиха брекзит, пише австралийският вестник „Сидни морнинг хералд", припомняйки, че в първата си реч след победата на парламентарните избори премиерът представи себе си и правителството като „консерватори, които се грижат за цялата нация".

Това твърдение вече беше до голяма степен потвърдено от самите гласоподаватели, след като той получи подкрепата и на работници от северната и централната част на Англия, които от десетилетия гласуват за Лейбъристката партия.

Но в друг смисъл победата на Джонсън само разшири разделителната линия, появила се не между бедни и богати, а между Шотландия и Обединеното кралство. След като през 2016 г. шотландците гласуваха с голямо мнозинство за оставане в ЕС, те не видяха причини да променят позициите си и дадоха на обявяващата се против брекзит Шотландска национална партия смазващо мнозинство.

Сега вниманието на Шотландската национална партия и нейния лидер Никола Стърджън ще се насочи към членството в друг политически съюз -  Обединеното кралство. По време на първия референдум за независимостта през 2014 г. шотландците получиха уверения от консервативни лидери, че гласуването против независимостта е най-сигурният начин да останат в ЕС.

Според тях референдумът за брекзит и последвалите парламентарни избори са „значителна промяна на обстоятелствата" и следователно въпросът за независимостта трябва да бъде поставен отново. Сега много ще зависи от преговорите за раздяла с ЕС, които ще води Джонсън, подчертава австралийското издание.