"Ще осъществим Брекзит навреме, до 31 януари, без никакви "ако", "но" или "може би". Това обяви британският премиер Борис Джонсън след голямата победа на консерваторите на вчерашните предсрочни парламентарни избори.

Джонсън отбеляза, че резултатите от изборите означават, че вече няма опасност от втори референдум за брекзит.

В най-добрия резултат от 1987 г. насам, според последните данни от вота във Консерваторите получават 363 места в парламента от общо 650. Това е мнозинство от 78 места. Лейбъристите получават 203  места, а либералдемократите – 11.

Снимка: btvnovinite.bg

Партията за брекзит не взима нито едно място, а Шотландската национална партия – 48. В парламента влизат още Партията на зелените с 1 място и Уелската партия с 4.

Борис Джонсън се срещна с кралицата, за да поиска да създаде ново правителство. Очаква се да започне да събира новия си управленски екип в понеделник

Американският президент Доналд Тръмп беше един от първите световни лидери, които поздравиха Борис Джонсън в „Туитър”.

Лейбъристката партия завърши вота от вчера със съкрушителна загуба. Лидерът Джереми Корбин заяви, че е "много тъжен" от резултата.

Снимка: btvnovinite.bg

Освен това обясни, че в даден момент догодина ще престане да бъде лидер на основната опозиция в британския парламент.

Това е и най-лошият резултат на избори за Лейбъристите от 1939 г. Въпреки че Корбин не даде основен аргумент за загубата на 59 депутатски места, беше категоричен, че е "горд" от програмата на партията. 

След убедителната победа на Консервативната партия се очаква се в бъдещите преговори с Европа и САЩ, Борис Джонсън да бъде твърд в позицията си.

А заедно с това, че идва края на сагата брекзит, се повдига и въпроса дали Обединеното кралство ще престане да същестува във вида си, в който е от последните 100 години.