46 млн. британци избират 650 депутати в предсрочни парламентарни избори. Уморените избиратели идват до урните през зимата в първите коледни избори от близо век.

Победителят най-накрая би могъл да реши съдбата на брекзит, повече от три години след като референдума за излизане от Европейския съюз потопи страната в криза.

Битката е между управляващите Консерватори, които водят в проучванията и обещават брекзит най-късно до 31 януари догодина. Лейбъристите искат нова сделка и нов референдум. Либерадемократите са за пълна отмяна на брекзит.

Снимка: btvnovinite.bg

Битката между партиите тук сравняват с враждата между котки и кучета. Активисти създадоха група на алтернативните кандидати за парламента.

„Нека силата на брекзит бъде с теб", обещава черната котка Дом. „20 хил. мишки повече” е предизборното обещание на Бети, а лозунгът на котарака Доналд е „Няма шега, по-твърд съм от Тръмп”

Снимка: btvnovinite.bg


„Не мисля, че една котка може да направи нещо лошо, за разлика политиците. Котките не знаят граници, имат свобода на движение и всички онези неща, които хората биха искали да имат”, коментира активистът Питър Кук.

Снимка: btvnovinite.bg


От другата страна – по традиция, снимки на кучета, на които е разрешено да влизат в секциите, заливат социалните мрежи. С домашния си любимец гласува и премиерът Борис Джонсън.

Вотът си днес даде и пловдивчанката Тони Петкова, която живее във Великобритания от 11 години, а от три защитава правата на европейките граждани на Острова. „Нашата цел е да могат да кандидатстват навреме, защото ако не го направят, ще си загубят легалния статут във Великобритания”, допълни тя.

Снимка: btvnovinite.bg


Тони има британско гражданство от началото на годината и за първи път избира британски депутати. Резултатите се очакват около полунощ българско време, пълната картина ще се подреди до утре. Така новият вълнуващ епизод на сагата брекзит ще започне на петък 13-ти.