Парламентарните избори във Великобритания се провеждат на всеки пет години. Но това ще е третият такъв вот от 2015 г. насам. Почти всичко в него е необичайно и непредсказуемо.

Уморените избиратели се отправят към урните през зимата в първите коледни избори от близо век.  

И победителят най-накрая би могъл да реши съдбата на брекзит, повече от три години след като референдума за излизане от Европейския съюз потопи страната в екзистенциална криза.

Общо 650 души ще бъдат избрани за членове на Долната камара на парламента - Камарата на общините, за да приемат закони и политики.

Защо сега?

Политиците са разделени: някои искат Великобритания да напусне ЕС възможно най-скоро, други биха предпочели нов референдум, а трети напълно да отменят брекзит.

Премиерът Борис Джонсън няма достатъчно депутати, за да може лесно да прокарва нови закони, включително и този, с който евроразводът най-накрая да стане факт.

Той се надява, че предсрочните избори ще увеличат броя на представителите на управляващата Консервативна партия, което ще направи плановете му за брекзит по-лесни за постигане.

Неговият съперник, лидерът на лейбъристите Джереми Корбин, може да свика втори референдум. А има и такива, които искат да отменят напълно Брекзит.

С толкова високи залози, битката става ожесточена.

По-малките партии ще използват стратегия, за да няма ясен победител между управляващи и опозиция. Ако успеят, Либералдемократите и  Шотландската национална партия ще поискат отново да отворят делото брекзит и независимостта на Шотландия в замяна на тяхната подкрепа.

Ако никоя партия не получи пълно мнозинство и не може да бъде постигнат съюз, Великобритания може да се насочи към нови избори през 2020 г. 

Как се влиза в британския парламент?

46 милиона гласоподаватели на Обединеното кралство са призовани да изберат депутат за своя район - един от 650 избирателни района.

Всеки, навършил 18 години, може да гласува, ако е регистриран британски гражданин. Право на глас имат и българите с двойно гражданство. 

Партията с повече от половината депутати (326) в Камарата на общините обикновено формира правителството. Партиите с доста под 50% от националния вот могат да получат власт в резултат на системата за гласуване на Обединеното кралство.

Ако никоя партия няма мнозинство от депутати, тази с най-много може да сформира коалиция - или партньорство - с една или повече други партии, за да получи контрол.

Премиерът не се избира пряко от обществеността, а от депутатите на печелившата партия и се назначава от кралицата, която е длъжна да следва техните съвети.

Какво се случи на последните избори през 2017 г.?

Всички избори след 1922 г. са печелени или от Консервативната, или от Лейбъристката партия.

Те отново бяха двете най-големи партии при гласуването през 2017 г., но нито една от тях нямаше достатъчно депутати, за да състави правителство на мнозинството. Консерваторите бяха най-големите и си партнираха с Демократичената юнионистка партия, за да прокарват политики в Камарата на общините.

След изборите Консерваторите и Лейбъристите загубиха депутати, докато Либералдемократите спечелиха такива.

Какви са прогнозите?

YouGov, които доста точно прогнозираха резултатите от предишните избори през 2017г., сега очакват Консервативната партия да има мнозинство от 28 места. Преди две седмици прогнозите им бяха за консервативно мнозинство от 68 депутата.  

Към тях обаче трябва да се гледа с повишено внимание по няколко причини. 

Те се основават на анкети, които винаги са обект на грешки. Границата на грешка за този модел варира от провал за консерваторите до много крехко мнозинство.

Моделът използва усъвършенствана технология, за да види как се развиват националните тенденции в отделните избирателни райони. Но е много трудно да се отчетат местните фактори, например виден местен независим кандидат.

Кога ще знаем резултата?

Гласуването се провежда между 7 сутринта и 22 часа вечерта местно време. Резултатите стават известни през нощта или на следващия ден.

Когато са ясни крайните резултати, лидерът на партията победител, ако има такава, посещава Бъкингамския дворец, за да поиска разрешение от кралицата за съставяне на ново правителство. 

След като го получи, което е формалност, се връща в традиционния дом на премиера на "Даунинг стрийт" 10 и изнася реч за плановете на партията си за следващите години. Така новият вълнуващ епизод на филма “Брекзит” се очаква да започне на петък 13-ти.