Британците гласуват на предсрочни парламентарни избори. Очаква се резултатите да решат съдбата на брекзит.

46 милиона гласоподаватели избират 650 депутати. Премиерът Борис Джонсън обещава, че ако затвърди властта си със стабилно мнозинство, каквото до момента нямаше, ще спре „парализата" в парламента и ще изведе Великобритания от Европейския съюз до края на януари.

Победа за опозицията може да доведе до ново забавяне на брекзит. Изборите са трети за последните 4 години. Само преди ден социологическо проучване показа, че Джонсън води в предварителните сондажи с минимална преднина пред лейбъристите.

Мъгла и неяснота обвиват първите коледни избори във Великобритания от близо един век. И третите за последните 4 години. Битката е между управляващите консерватори, които водят в проучванията и обещават брекзит най-късно до 31 януари догодина, лейбъристите, които искат нова сделка и нов референдум и либералдемократите, които са за пълна отмяна на брезкит.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние ще осъществим брезкит със сделка, която е предварително сготвена, готова за фурната”, заяви Борис Джонсън.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние ще осигурим разумна сделка, която защитава производството и споразумението от Разпети петък и след това ще я подложим на референдум, заедно с възможността за оставане в ЕС”, каза лидерът на лейбъристите Джереми Корбин.

Пловдивчанката Тони Петкова живее във Великобритания от 11 години, 10 от тях - в Лондон.    

„Преди близо три години и половина, след референдума за излизане от ЕС, просто случайно приятел ме включи в току-що създадена организация за защита правата на европейските граждани”, посочи Тони Петкова.

Тони става доброволец в организацията. Постепенно започва да получава възнаграждение за усилията си, а от половин година е назначена за мениджър.

Снимка: btvnovinite.bg

„Нашите притеснения са, че голяма група от хора, включително много българи, не говорят добре английски или изобщо не говорят английски, доста голяма част не се справят с технологиите и не ползват интернет. Нашата цел e да могат да кандидатстват навреме, защото ако не го направят, ще загубят легалния си статут във Великобритания”, съветва Петкова.

Тони има британско гражданство от началото на годината и за първи път ще избира британски депутати. Какъвто и да е резултатът, няма планове да напуска Великобритания, нито да се отказва от мисията си да помага.

Ако никоя партия не получи пълно мнозинство и не може да бъде постигната коалиция, Лондон може да се насочи към нови избори през 2020 г.