Съкрушителна победа за британския лидер на консерваторите Борис Джонсън след изборите във Великобритания.

Те се проведоха за първи път по Коледа от близо век и за трети път през последните четири години.

От политическа карикатура Борис Джонсън за една нощ се превърна в лидер, който постигна такава изборна победа като Маргарет Тачър.

Вестниците излязоха със специални съботни издания. „Нека излекуването започне”, пише „Таймс”.

На първата страница на друго издание е карикатура, на която пише: „Консерваторите направиха цунами”. Борис Джонсън е изобразен, яхнал вълна върху сърф. Отдолу Джереми Корбин е потънал във водата.

„Това може да е възможност да се обединим отново около европейския проект. От друга страна, всички прогнози сочат, че твърд брекзит или брекзит без сделка ще се отразят много зле на икономиката на Обединеното кралство. Но може да се окаже, че това е вятър на промяната да правят нови неща. И все пак, нищо не е свършено, докато не се случи. Великобритания трябва да напусне, Джонсън иска да го направи до края на януари и след това ще започне преходният период до декември. Изглежда доста нереалистично той да успее да договори необходимите сделки до края на декември. Затова може да поиска още време, още отлагане до юни 2020г. Не знаем как ще се развие всичко това. Това, което знаем, е, че британските избиратели са напълно изтощени и гневни. За съжаление това не е краят на една ера, а само началото на още и още преговори”, д-р Мартина Чино Паглирело, смята научен сътрудник в Лондонското училище по политика и икономика.

Снощи няколкостотин души протестираха в Лондон срещу изборните резултати. „Това не е нашият премиер!”, скандираха те. Двама бяха арестувани.