Шест месеца преди коронацията на крал Чарлз III във Великобритания вече започна подготовката за бляскавата церемония. Бъкингамският дворец официално съобщи, че в края на седмицата короната на св. Едуард е дадена на бижутери, за да могат да я оразмерят за новия владетел. 

Короната на св. Едуард ще претърпи премоделиране, така както преди 70 години тя е променена, за да може младата кралица Елизабет II да носи тежащата 2,2 кг корона от 22-каратово злато, обсипана с 444 скъпоценни и полускъпоценни камъка, сред които 345 аквамарина, 37 бели топаза, 27 турмалина, 12 рубина, 7 аметиста, 6 сапфира. Короната традиционно се използва за коронясване на английски и британски монарси при техните коронации от XIII век.

Сегашната корона на св. Едуард е направена за Чарлз II през 1661 г. след реставрацията на монархията. Оригиналната корона е била свещена реликва, съхранявана в Уестминстърското абатство - мястото на погребението на Едуард, докато регалиите не са били продадени или претопени, когато парламентът премахва монархията през 1649 г. по време на Гражданската война в Англия.

След 1689 г. не е използван за коронясване на нито един монарх в продължение на повече от 200 години. През 1911 г. традицията е възобновена от Джордж V и продължава оттогава. Короната е напускала замъка Тауър, където се съхранява, само при коронацията на кралица Елизабет през 1953 г. и преди 10 години, за 60-годишнината от коронацията на покойната кралица.

Британските монарси имат седем корони, които се съхраняват в Тауър - Имперската корона, короната на кралица Елизабет, направена за коронацията на дядото на сегашния крал, когато за последно е коронясана и кралица-консорт. Короната на Шотландия, малката диамантена корона на кралица Виктория, също е част от короните.

Очакваме да видим с коя корона ще бъде коронясана кралица Камила на церемонията на 6 май догодина.