Продължава поклонението пред тленните останки на Елизабет II. Върху ковчега ѝ в Уестминстър хол е положена т.нар. Имперска корона, както и кълбото и скиптъра, символи на кралското величие.

Имперската корона е един от най-разпознаваемите предмети в кралската колекция от бижута.

За изработката ѝ са използвани 3000 скъпоценни камъка – 2868 диаманта, 273 перли, 17 сапфира, 11 изумруда и пет рубина. Бижутери казват, че понякога е трудно дори да гледаш короната заради множеството камъни, които отразяват светлината.

Кралица Елизабет II с имперската корона
Снимка: Getty Images

Имперската корона е изработена през 1937 година за коронацията на бащата на Елизабет II – крал Джордж VI. Дизайнът ѝ е такъв, че да тежи по-малко и да приляга по-добре на кралската глава в сравнение с предишната корона, която е останала от времето на кралица Виктория.

Въпреки това Имперската корона тежи малко над един килограм. С тази корона е коронясана и самата Елизабет II.

Кралица Елизабет II с имперската корона на коронацията си
Снимка: Getty Images

По време на властването си Елизабет II носи короната всяка година на откриването на парламента. През 2018 г. тя коментира и бремето да носиш такава корона. „Всъщност не можеш да си погледнеш речта, защото не можеш да си наведеш главата. Трябва да вдигнеш листовете с речта си, защото иначе ще ти се счупи врата“, казва тя.

Короната съдържа 317-каратовият диамант Кулинан II или „Втората звезда на Африка“. Той е отрязан от най-големия диамант откриван някога в света, като е подарък на Едуард VII за 66-ия му рожден ден.

Друг впечатляващ камък е най-старият познат в цялата кралска колекция. Сапфирът е в средата на кръста на короната и неговото съществуване може да бъде проследено до XI век, когато е носен на пръстен от крал Св. Едуард.

Снимка: Getty Images

Любимият скъпоценен камък на Елизабет II е голям и червен, познат с името Рубинът на черния принц. Твърди се, че той е носен през 1415 г. по време на Стогодишната война от Хенри V за битката при Аженкур, когато английските войски разгромяват французите близо до Кале.

Снимка: Getty Images

Цената на кралската Имперска корона е невъзможно да се определи, твърдят експерти. Тя на практика е безценна. Когато не се използва Имперската корона се пази в Лондонския тауър заедно с останалите кралски бижута в продължение на вече 600 години.