Австрийският президент връчи мандат на канцлера Себастиан Курц да състави ново правителство. Лидерът на Новата народна партия ще преговаря с всички политически сили. Очаква се разговорите да бъдат дълги и сложни.

Те ще се провеждат по реда на класираните партии в парламента.

Първата среща е планирана със социалдемократите. Курц не изключва разговори и с бившите си коалиционни партньори от Партията на свободата, въпреки че след драстичната загуба крайнодесните обявиха, че ще бъдат в опозиция. 

На церемонията в Хофбург държавният глава Александър ван дер Белен поиска в новия кабинет да има равен брой мъже и жени министри. Подчерта, че през следващите седмици с Курц ще се срещат по-често, за да обсъждат процеса на преговорите.

От своя страна Курц се ангажира бъдещото правителство да намали данъчната тежест за бизнеса, да запази ниско нивото на безработица, да подобри търговските отношения със Съединените щати и с Германия, както и да участва активно в мерките за борба с климатичните промени. 

Новата народна партия на Себастиан Курц спечели предсрочните парламентарни избори в Австрия.  Консерваторите постигнаха исторически резултат от над 15% разлика спрямо вторите по вот - социалдемократите. 

До вота се стигна след аферата „Ибиса” с бившия лидер на крайнодесните и вицеканцлер в кабинета на Курц – Хайнц-Кристиян Щрахе.