Народната партия е големият победител след вота тази неделя, но не печели достатъчно гласове, за да сформира самостоятелно правителство.

Алпийската република се изправи пред оспорвани парламентарни избори, след като корупционният скандал „Ибиса” с бившия вицепремиер и лидер на Партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе разтърси страната.

Тогава Щрахе беше показван в тайно видео  да обещава строителни проекти на мнима племенница на руски олигарх в замяна на дарения за неговата партия. През последните дни обаче избухнаха нови корупционни скандали, в които беше замесено неговото име, както и това на съпругата му.

Бодигардът му свидетелства, че Щрахе е злоупотребявал с партийни средства, а съпругата му си е позволила доста скъпи покупки с пари от партийната каса.

Снимка: btvnovinite.bg

Проучванията даваха 10% преднина на Народната партия на бившия канцлер Себастиан Курц на настоящия вот, но големият въпрос бе кой ще грабне второ място с гласовете на избирателите.

Според прeдварителните резултати пет партии влизат в парламента. Народната партия печели вота с 37,2%, а втора политическа сила са социалдемократите с 22%. Крайнодясната Партия на свободата губи 10% и получава само 16% от гласовете.

Друго голямо неизвестно на този вот бе как ще се представят Зелените.  Сега вече е ясно, че те влизат в парламента с 14,3% от гласовете на избирателите. Това не е учудващо, предвид че през последните години бяхме свидетели на зелена вълна в Европа. Влизането им в парламента отваря възможност за коалиция с Народната партия на Курц. В парламента влизат и либералите от НЕОС със 7,4% от гласовете.

Снимка: Ройтерс

„Резултатите са невероятни, не сме очаквали да бъдат толкова добри”, заяви Курц минути след като излезе предварителното преброяване на гласовете. 

Народната партия печели повече от 7% в сравнение с предишните избори, а големият губещ е Партията на свободата. 

А очакванията на австрийците към бъдещите управляващи са големи и те трябва да спечелят доверието на разочарованите след скандала „Ибиса”.

Снимка: btvnovinite.bg

В деня на вота Герлинде Роняк избира това място, за да отправи своето послание с музика, свирейки пред сградата на австрийския парламент. Виенчанката е дала своя вот, но казва, че е разочарована след всички политически скандали през последните месеци.

„Непрекъснато е една игра на власт. Вече въобще не става въпрос за демократичните принципи”, казва Герлинде.

Студентът Георг също е гласувал и се надява следващият парламент да изкара пълен мандат.

Снимка: btvnovinite.bg

„Надявам се, че ще си получи баланс в центъра и че Австрия няма да продължи да залита в крайнодясно”, споделя Георг.

Климат, миграция, социална политика са основните теми в предизборната кампания, които австрийците открояват като най-важни.

Архитект Паулина Ципфел с интерес проследява телевизонните дебати и й прави впечатление нов подход.

Снимка: btvnovinite.bg

„Твърденията на кандидатите биват подлагани на проверка на фактите. Често политиците си служат с популистки аргументи и изказвания, които не винаги са верни и подлъгват избирателите. Затова е много важно да има проверка на фактите”, казва Паулина.

В деня на вота всеки от кандидати за канцлер пусна своята бюлетина с обещание за промяна и в името на избирателите. Най-голямата въпросителна е какво ще бъде новото правителство.

Снимка: btvnovinite.bg

„Когато гледам опциите пред Курц за възможна коалиция, виждам избор между чума, холепа и ебола. Защо? Ако продължи коалицията с Партията на свободата, няма да има проблем по същество. Но проблемът ще е, че новият лидер на Партията на свободата Норберт Хофер не може да му гарантира пет година стабилност, а Себастиан Курц има нужда от тези пет години”, смята политологът Томас Хофер.

Над 1 милион австрийци са дали своя глас по пощата. Преброяването на писмата ще удължи с няколко дни обявяването на крайните резултати. Предстоят и преговорите за съставяне на правителство.