Оспорвани парламентарни избори в Австрия. До предсрочния вот се стигна след корупционния скандал с аферата „Ибиса”.

Себастиан Курц, който не устоя вота на доверие в парламента, отново е в надпреварата за поста канцлер. Срещу него крайнодесните издигат друго познато лице – бившия кандидат за президент Норберт Хофер, който замести Хайнц-Кристиан Щрахе на лидерския пост, след скандала.

Социалдемократите залагат на дама за поста канцлер. Това е Памела Ренди Вагнер, която е лекар по образование.


Последните социологически прогнози показват, че най-много гласове – около 34% ще получи партията на Курц. След нея се нареждат социалдемократите с 23%. И на трето място крайнодесните с 20%.

Почти 6,5 млн. австрийци избират 183 депутати за новия парламент. Дават своя вот  с надежда следващият кабинет да изкара пълен мандат от 5 години.

Архитект Паулина Ципфел с интерес проследява предизборната кампания след аферата „Ибиса”. Казва, че въпреки различните си политически възгледи – кампанията запазва добрия тон.

След телевизионните дуели прави впечатление и друг подход. „Често политиците си служат с популиски аргументи и изказвания, които не винаги са верни и подлъгват избирателите. Затова е много важно да има проверка на фактите”, допълни Паулина Ципфел.

Основните теми в кампанията са опазването на климата, миграцията и социалната политика. Над 1 млн. австрийци вече са дали своя глас по пощата. Преброяването на писмата ще удължи с няколко дни обявяването на крайните резултати. 

„Специално във Виена всеки трети гласува с писмо по пощата. Това е нещо много удобно, което го няма в България, защото не е нужно в деня на изборите да си в града или да излизаш от дома”, уточни Паулина Ципфел.

Изборният ден ще приключи в 17 ч. местно време.  Очакванията са за висока избирателна активност.