Трудни преговори за съставяне на правителство очакват австрийците след резултатите от предсрочните парламентарни избори. Пет партии ще има в новоизбрания парламент на Австрия. 

Народната партия на Себастиан Курц ще има 73 депутати или с 11 повече. Те обаче не са достъчни за мнозинство в 183 членния парламент. Соцеалдемократите губят 11 места. Най-голям е крахът на крайнодесните, които ще имат 19 депутати по-малко. Зелените се връщат в пленарната зала и то с 23 народни представители. Либералите получават четири места. 

Снимка: btvnovinite.bg

Това е разпределението на местата, преди да бъдат преброени бюлетините, изпратени по пощата. Преговорите за нов кабинет ще са дълги и вероятно с много компромиси. Изборът на коалиционен партньор ще е знаков и за европейската политика на Австрия - дали страната ще следва курса на Вишеградската група или този на Париж и Берлин. Ден след вота бяха обявени и първите политически оставки при социалдемократите. 

Партията на Себастиан Курц спечели вота с над 15% преднина. Привържениците на австрийската Народна партия определиха изборния резултат като исторически.

Снимка: Ройтерс

„Невероятен успех. Невероятно доверие, което получихме като подарък от хората, затова ще се опитаме да дадем най- доброто за страната, както обещахме”, коментира 33-годишния Курц.

От партията заявиха, че са за курс на реформи и облекчения в страната. Все още не е ясно кой ще бъде техен партньор, но управлението ще носи техния почерк, допълниха победителите.

Голямата загуба е за крайнодесните, които дадоха знак, че ще бъдат опозиция. Партията на свободата губи 10 % от гласовете си или 19 депутатски места  след записа от „Ибиса” и аферите около бившия ѝ председател за злоупотреба с партийни пари за лични разходи.

Крайнодесните дават знак, че се готвят се за реформа на партията. Възможно е още утре да изключат бившия лидер, забъркан в аферите за злоупотреби.  

Лидерът на Партията на свободата Норберт Хофер заяви, че за победителят на изборите ще бъде много трудно да изпълни изборните си обещания. По думите му Курц ще се изправи пред предизвикателството да ги изпълни ако е в коалиция със Зелените или със социалдемократите.

Радостта беше на ниво и при Зелените. Партията се завръща в парламента и е един от възможните нови варианти за коалиция с победителите.

Друг вариант е голяма коалиция със социалдемократите - модел, който съществува повече от 40 години в Австрия, но и срещу който гласуваха австрийците на предишните парламентарни избори и избраха за канцлер Себастиан Курц, защото им обеща промяна. 

Днес започва броенето на бюлетините, които бяха пуснати по пощата. Ще се изготвят и неофициалните предварителни сондажи за евентуалните коалиции.