Според нов доклад Съединените щати са изправени пред продължаваща криза в областта на майчинството, при която в един на всеки три окръга няма нито един акушер-гинеколог. Това засяга достъпа на жените до грижи.

В доклада, публикуван във вторник от организацията с нестопанска цел March of Dimes, се казва, че в много части на страната акушер-гинеколозите и семейните лекари, които израждат деца, напускат работа, което влошава достъпа до грижи, пише Си Ен Ен.

Според доклада акушер-гинеколозите в цялата страна са изродили повече от 85% от бебетата през 2022 г. Американският колеж на акушер-гинеколозите прогнозира, че до 2050 г. в страната ще има недостиг на 12 000 до 15 000 акушер-гинеколози.

Освен това „през последните пет години се наблюдава значително увеличение на броя на болниците, които затварят акушерските си отделения. Причините са недостигът на персонал, лошите възстановявания на разходите, ниският брой раждания.

 

„Така пациентките остават с много ограничен избор къде да родят. Знаем, че особено след пандемията има голям недостиг на персонал в областта на медицинските сестри. И след това имаме недостиг на акушер-гинеколози и семейни лекари и такива, които биха могли да поемат по-голяма част от тежестта“, казва д-р Аманда Уилямс, временно изпълняваща длъжността главен лекар на March of Dimes.

Според новия доклад семейните лекари предоставят грижи за майчинството в някои райони, където достъпът до акушер-гинеколози е ограничен или изобщо не съществува. Посочва се още, че семейните лекари са 1 от 4 акушер-гинеколози в селските окръзи, докато в градските окръзи те са само 1 от 20, а семейните лекари, практикуващи в селските окръзи, по-често съобщават за раждане на бебета, отколкото тези в градските окръзи.

„В щатите с най-рестриктивни закони за абортите лекарите са изправени пред тежки последици, включително потенциални рискове от загуба на медицинските им лицензи и лишаване от свобода за извършване на аборти, включително такива, които са необходими от медицинска гледна точка“, се посочва в доклада.

В доклада се допълва, че данните от 2021 г. показват, че в щатите, където абортите вече са забранени, има по-малко акушер-гинеколози на всеки 10 000 раждания в сравнение с щатите, в които правото на аборт е запазено.

Къде има най-голям недостиг на специалисти по родилни грижи?

В повече от 35% от окръзите в САЩ има ограничен или никакъв достъп до родилна помощ, според March of Dimes.

В около 1104 окръга няма нито едно родилно отделение или акушер-гинеколог, които да предоставят грижи - а в тези окръзи живеят над 2,3 милиона жени в репродуктивна възраст.

През 2022 г. жените в тези окръзи са родили повече от 150 000 бебета. Но според новия доклад животът в подобно място е свързан с 13% по-висок риск от преждевременно раждане.

Все повече болници премахват акушерските услуги поради финансови предизвикателства, свързани с COVID пандемията и други фактори, броят на местата без родилни грижи в САЩ „постоянно ще се увеличава“, смятат специалисти.

В новия доклад се посочва, че средно жените, които раждат в САЩ, пътуват около 16 минути с кола до най-близката болница за раждане без задръствания, но това време за шофиране се увеличава до около 38 минути за жителите на районите без родилна грижа и около 26 минути за тези, които живеят в селските райони.

В доклада на March of Dimes се казва също, че в повече от половината - около 52% - от всички окръзи на САЩ няма болница, която да предоставя акушерски грижи. Между 2021 г. и 2022 г. в цялата страна са закрити около 1 от 25 акушерски отделения.