САЩ предлагат награда от 20 млн. долара за информация, която да доведе до ареста на иранец, обвинен в заговор за убийството на бившия съветник по националната сигурност на Доналд Тръмп - Джон Болтън.

Шахрам Пурсафи е идентифициран от американски служители като член на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция на Иран. Той е обвинен в опит да наеме престъпници в САЩ, които да убият Болтън в замяна на 300 000 долара.

Обявената от САЩ награда идва в същата седмица, в която Тръмп заяви, че е бил информиран от американското разузнаване за предполагаем ирански заговор за убийство срещу него.

Преди това Иран отрече да е организирал каквито и да било заговори за убийство на официални лица на Тръмп или за намеса в делата на САЩ.

Според официални лица предполагаемата мотивация на Пурсафи е била отмъщение срещу САЩ за убийството на иранския генерал Касем Сулеймани, което е било поръчано от Тръмп, когато той е бил в Белия дом.

Пурсафи е на свобода и не се смята, че се намира в САЩ.

 

В интервю за NBC News тази седмица иранският вицепрезидент Мохамад Джавад Зариф отрече обвиненията, че правителството му се е опитало да убие ирански критици (като Джон Болтън – бел.ред.) в чужбина.

„Ние не убиваме хора, но фактът е, че те убиха почитан ирански генерал“, каза той.

Болтън, говорейки пред NBC на 26 септември, заяви, че САЩ трябва да бъдат „по-активни“ по отношение на иранските заплахи.

„Когато те преследват нас, правителствени служители, настоящи и бивши, за това, че си вършим работата, всъщност това е атака срещу самото правителство на Съединените щати“, каза той.