По случай националния празник на България турското правителство допусна само екипа на bTV в държавния архив и ни показа оригинала на Санстефанския мирен договор, както и държавния печат на императора Александър II.

Снимка: btvnovinite.bg

В Шеста, Седма и Осма глава на договора се споменава на френски език, че България ще се конституира като автономно трибутарно княжество, а българският княз ще се одобрява от Високата порта.

Снимка: btvnovinite.bg

Договорът се съхранява в специална кутия, докосва се само с ръкавици и е обшит с кадифе. Учените, които искат да го изучават, могат да го видят, но ще работят с фотокопия.

Достъпни са и всички международни договори на Турция.

Снимка: btvnovinite.bg

Копие на Санстефанския договор може да се види в София, в Националния исторически музей в Бояна.

От мястото, където е подписан договорът, в момента няма нищо. Запазена е само къщата, където са били разположени руските части през март 1878 г. Сега тя е частен имот.

Снимка: btvnovinite.bg

В консулството ни в Истанбул беше организиран прием по случай националния ни празник. Събраха се дипломати, цариградски българи, представители на изселническите организации.

„Датата е важна не само за България, но и всички турци и трябва да знам, че и много мюсюлмани умряха в тази война”, посочи Несрин Сипаахи Каратлъ, преподавател по балканска история.

Снимка: btvnovinite.bg

Синът на Миглена Доган е наполовина българин и наполовина турчин. „В главата ми се въртяха мисли как ще обясня на сина ми Йоан-Ал, моето дете, какво е Трети март. Трети март е ден на борба и ще обясним, че онзи турчин, който е враг на българите от учебниците ни, е османският турчин. Новият турчин не бива да е враг, защото е в съседната врата”, посочи Миглена Доган, преводач.

„В момента и двете страни не съществуват нито Османската империя, нито Руската империя. Резултатът е независима България”, категоричен е Христо Копано от българската екзархия в Истанбул.