Поредица от странни политически решения засили съмненията, че лечението за COVID-19, което американският президент Доналд Тръмп приема може да влияе зле на преценката му, пише Си Ен Ен в анализ. Съмненията, че от Белия дом не съобщават цялостната картина за здравето на американския първи също се засилват.

В четвъртък тази седмица Доналд Тръмп е взел поредица от необичайни политически решения, посочват от Си Ен Ен. Американският президент многократно е сменил позицията си относно дали следващият дебат трябва да се състои виртуално или не. Междувременно и съвсем изненадващо за наблюдатели, Тръмп реши да подкрепи преговори за нов спасителен икономически пакет за COVID-19 само седмица след като обяви, че няма да го направи.

Лекарят на Белия дом – д-р Шон Конли обяви, че президентът е в кондиция да изпълнява длъжността си още в събота, ден преди Тръмп да бъде изписан от болница. Много от въпросите, обаче, все още нямат отговор – кога точно се е разболял Тръмп, кой може да е заразил и дали все още е заразен.

В интервю за „Фокс нюз“ Тръмп на два пъти отказа да отговори дали вече е дал негативен тест за COVID-19, но побърза да уточни, че е възможно все пак да организира митинг във Флорида още идната събота.

Критиците на американския президент са категорични, че здравето му влияе зле на работата му. Според Рик Брайт, бивш директор на Biomedical Advanced Research & Development Authority, пациенти с COVID-19, които са приемали експериментално лечение като Тръмп, трябва да се наблюдават в болнични условия.

Нанси Пелоси коментира по време на интервю за „Блумбърг“, че трябва да е ясно дали американският президент е с „бистър ум“. Тя цитира коментари от медици, че използваният кортикостероид дексаметазон има доказан ефект върху менталното състояние на пациентите.

Ще има/няма да има дебат

Доналд Тръмп и администрацията му на няколко пъти смениха позицията си дали вторият президентски дебат трябва да се проведе и под каква форма – лице в лице или виртуално.

Първоначално Тръмп твърдо отказа да участва във виртуален словесен двубой с Джо Байдън. Малко по-късно администрацията му поиска отлагане на последните два президентски дебата с по една седмица.

По-късно същата вечер, след последната информация от д-р Конли за състоянието на американския президент, екипът му настоя дебатът да се състои както е планирано въпреки страховете, че Доналд Тръмп все още е заразен.

Чудодейното лечение

Американският президент се опитва да отклони фокуса на президентската кампания от несправянето му с пандемията, като прави пресилени изказвания за експерименталната терапия с антитела, с която беше лекуван, пише още Си Ен Ен.

Тръмп нарече „коктейла“ чудодеен лек, макар все още да не е одобрен от американската администрация.

Многократните му изявления, в които призовава американския народ да не се страхува от коронавируса също подриват действията на здравните власти.

По-рано тази седмица експертът по инфекциозни заболявания д-р Антъни Фаучи предупреди, че до зимата Съединените щати може да има до 400 000 смъртни случая.

Белият дом все още крие дали Тръмп е напълно излекуван

Без абсолютно никаква медицинска експертиза и доказателства, американският президент твърди, че вече не е опасен за околните и не е заразен. В същото време от Белия дом казват, че „заради опасения от навлизане в личното пространство“ не могат да кажат точно кога президентът е дал негативен резултат за COVID-19.

От Си Ен Ен посочват, че ако датата на негативния тест стане ясна, това ще даде добър ориентир точно кога се е разболял Доналд Тръмп, колко хора е изложил на риск и дали Белият дом казва истината, когато съобщават, че президентът се тества постоянно.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!