Около 21% от американците са посочили, че е по-вероятно да сложат предпазна маска и да спазват физическа дистанция, след като беше съобщено, че американският президент Доналд Тръмп е диагностициран с COVID-19.

Въпреки противоречивите информации за здравното му състояние и продължаващото незачитане на мащабите на пандемията и опасностите на болестта, диагнозата на американския президент е повлияла благоприятно на обществото.

В анкетно проучване, проведено от Axios-Ipsos на територията на Съединените щати, един на всеки пет американци са посочили, че биха сложили маска след диагнозата на Тръмп. За останалите, обаче, новината не е повлияла на избора и държанието им.

Проучването е проведено сред 405 възрастни на територията на Щатите.

Анкетата сочи също, че около 12% от участниците е по-вероятно да сложат предпазни ръкавици.

Междувременно друга анкета на Си Ен Ен сочи, че две трети от американците смятат държанието на президента Тръмп спрямо коронавируса за безотговорно.

69% от американците не вярват на информацията, която излиза от Белия дом за здравето на президента. Едва 12% вярват на почти всичко.

Анкетата сочи също, че неодобрението на действията на Тръмп спрямо пандемията е достигнало нови високи нива – около 60% от хората не одобряват как той се е справил със ситуацията.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!