Кортикостероидът дексаметазон, който американският президент Доналд Тръмп приема като част от лечението си за COVID-19, се дава само на тежки или критични случаи на болестта, сочат препоръките на СЗО и американския Национален здравен институт.

През последните дни световната общност получава изключително разнопосочна информация за състоянието на американския президент. Първоначално беше съобщено, че Тръмп е в добро състояние – с лека хрема и температура. Часове по-късно стана ясно, че президентът ще бъде преместен за наблюдение във военна болница в Съединените щати. Междувременно се появиха информации, че Тръмп е бил лекуван с кислородна терапия още в Белия дом, както и с коктейл от лекарства, някои от които все още недоказани.

При последния брифинг на неговите лекуващи лекари стана ясно, че американският президент приема кортикостероид като част от лечението си.

Снимка: iStock

Какво е дексаметазон и кога се дава при COVID-19

Дексаметазонът е разпространен по цял свят кортикостероид. Той се предписва като лечение за артрит, кръвни, хормонални или имунни проблеми, алергични реакции, някои кожни и очни заболявания, проблеми при дишането и някои типове рак.

Медикаментът е кортикостероиден хормон, който потиска действието имунната система и намалява симптоми като подуване и алергични реакции.

При COVID-19 дексаметазон се предписва само и единствено за тежките или критични случаи на болестта. Голямо проучване във Великобритания от юни тази година е установило, че дневна доза от кортикостероида в продължение на десет дни намалява смъртните случаи при пациенти на дихателни апарати с една трета. При пациентите на кислородна терапия смъртните случаи намаляват с една пета.

И Световната здравна организацияи американския Национален здравен институт препоръчват използването на дексаметазон само в случаи на „тежък или критичен COVID-19“ – тогава, когато има опасност от т.нар. цитокинова буря. В препоръките на СЗО пише също, че трябва да се избягва за леки случаи на болестта, тъй като няма доказан ефект и може да влоши състоянието заради подтиснатата имунна система.

В последния брифинг пред журналисти, лекуващите лекари на Доналд Тръмп обявиха, че американският президент приема дексаметазон след като на два пъти е регистриран спад на кислородните нива в кръвта му под 94%. Медиците не уточниха точно колко са паднали нивата, за да се налага такава терапия.

Снимка: Reuters

Колко сериозно е състоянието на американския президент

Анализатори и медици от цял свят коментират, че нарисуваната от лекарите на Тръмп картина на цялостно подобрение вероятно не отговаря на истината.

От една страна – вече няколко дни от Белия дом дават конфликтна информация за състоянието на американския президент. Приемът му във военната болница „Уолтър Рийд“ също породи съмнение, че състоянието му е по-сериозно отколкото се съобщава.

Друг щрих е, че така и не стана ясно дали американският президент има някакви придружаващи заболявания. Още при стъпването му в длъжност Доналд Тръмп беше щателно прегледан, а заключението на лекарите – той е в цветущо здраве. В същото време бивш лекар в Белия дом коментира преди време, че това е далеч от истината.

Снимка: Reuters

По време на последния брифинг на здравето на американския президент беше зададен изключително важен въпрос за състоянието му – има ли данни COVID-19 вече да е нанесъл поражения върху белите дробове на американския президент и дали той е с пневмония. Лекарите на Тръмп не отговориха категорично.

Според медицинския кореспондент на Си Ен Ен д-р Санджей Гупта посланията за състоянието на Доналд Тръмп „нямат никакъв смисъл“.

„Определено крият нещо. Д-р Шон Конли, главният лекуващ лекар на Тръмп, очевидно е получил нареждане какво да казва и какво - не. Изключително трудно е да повярваме на информацията, която ни дават“, казва Гупта.

„Трябва да знаем какво се случва с белите му дробове. Невероятно е, че се налага да задаваме този въпрос толкова много пъти“, коментира Гупта.

По думите му лекуващите лекари трябва да публикуват снимките на белите дробове на американския президент, резултатите от направения му скенер. Гупта допълва още, че трябва да е ясно дали Тръмп е с пневмония и колко точно е сериозно възпалението му.

„Интересното е, че лекарите му съобщиха, че сърдечната, бъбречната и чернодробната функции са нормални или се подобряват. Подобряват се от какво? Защото само ден по-рано заявиха, че всичко е нормално“, коментира още Гупта.

Снимка: Reuters

Скрил ли е Тръмп диагнозата си?

Друг щрих, който е съществена част от историята е необичайното диагностициране на американския президент.

Според анонимни източници от Белия дом Доналд Тръмп е знаел за положителния си резултат много по-рано отколкото беше обявено.

Според „Уолстрийт джърнъл“ в четвъртък американският президент вече е бил наясно, че е болен, но същата вечер е участвал в предаване по Fox News.

По време на ефира Тръмп така и не казва, че вече е бил с положителен тест, а единствено, че негов приближен е с положителен резултат и той очаква своя от втори направен тест за коронавирус.

Според протокола на Белия дом най-надеждният тест – PCR се прави само след положителен резултат от бърз тест, коментират източниците от Белия дом.

Д-р Санджей Гупта също се съмнява – според него не е възможно Тръмп да е диагностициран с коронавирус в четвъртък вечерта и до петък през деня да се е влошил толкова бързо.

С колко хора е общувал американския президент преди официално да стане ясно, че е болен от COVID-19 – никой не знае с точност.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!