Състоя се първият и единствен дебатът между кандидатите за вицепрезидент на САЩ. Камала Харис и Майк Пенс влязоха в пряк сблъсък на идеи и послания, няколко седмици преди изборите в страната.

Снимка: Reuters

За разлика от дебата между кандидат-президентите Джо Байдън и Доналд Тръмп, този път видяхме умерен тон и по-ясно излагане на аргументи.

Разбира се, не отсъстваха и прекъсванията.

Снимка: Reuters

Харис и Пенс засегнаха горещи теми като COVID-19, възстановяването на американската икономика след кризата. Освен това те говориха за климатичните промени и отношенията на страната с Китай.

Ето и някои от основните моменти от дебата:

Възстановяването от кризата

Харис отбеляза, че здравето и силата на американската икономика се крепи на здравето и силата на американските семейства и работници. Тя беше категорична, че ако бъде избран, Байдън ще инвестира в инфраструктура и иновации, които да върнат САЩ сред глобалните лидери.

Пенс пък обясни, че благодарение на политиката на Тръмп са спасени 50 млн. работни места, като това не е представлявало голям разход за страната. Освен това изтъкна, че много семейства в САЩ са спестили хиляди долари от данъци.   

Китай

Майк Пенс беше категоричен, че Джо Байдън ще предаде отново американската икономика на Китай. Той подчерта, че Пекин трябва да бъде държан отговорен за коронавируса и изтъкна, че Китай не е бил директен с американските граждани.

Харис обясни, че по време на президента Барак Обама е бил направен специален отдел от медицински експерти, който да следи пандемиите. Освен това са били изпратени хора и директно в Китай, за да следят за подобни ситуации като тази с COVID-19.

По думите ѝ администрацията на Тръмп е изтеглила медиците от Китай и е закрила отдела към Белия дом. 

Климатичните промени

Според Пенс въздухът, земята и водата в страната са сред най-чистите. Той заяви, че администрацията на Тръмп ще продължи да се вслушва в науката.

А Харис го контрира, като заяви, че Тръмп и неговият кабинет са се отказали от науката. По думите ѝпланът на Джо Байдън е да създава милиони работни места, като в същото време да се взема предвид зелената енергия и възобновяемите източници.

Русия

Според Харис президентът Тръмп е предпочел думата на Русия пред тази на американския народ.

По думите ѝ държавният глава се е прегърнал с диктатори по света. 

Вижте още във видеата, а тук можете да гледате целия дебат с оригинално аудио:

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!