Дългоочакваният дебат между кандидатите за вицепрезидент на САЩ Камала Харис и Майк Пенс беше толкова по-спокоен и по-цивилизован от сблъсъка между Доналд Тръмп и Джо Байдън, че на момента изглеждаше скучен.

Основната задача на двамата претенденти беше да убедят избирателите, че той или тя може да замени президента, ако нещо му се случи. Това е особено важно тази година, особено след новината за заразяването на Доналд Тръмп с коронавирус. Джо Байдън пък е на 87 години, което ще го направи най-възрастният президент, ако бъде избран.

Двамата кандидати успяха да се справят с тази задача - да вдъхнат доверие на избирателите, но избягваха да дадат конкретни отговори на въпросите на модератора. Прекъсваха се малко повече отколкото беше нужно, което вероятно ще стане повод за създаването на мемета и гифове в социалните мрежи.

Снимка: Reuters

По време на дебата постоянно присъстваше сянката на Доналд Тръмп, чието име се споменаваше често и то двамата. Темата за данъците на президента и неговата политика за справяне с пандемията бяха критикувани от Камала Харис, а Майк Пенс трябваше да преодолее колебанията на консервативните избиратели след заразяването на Тръмп с COVID-19.

Според проучване на Си Ен ЕН 59% от зрителите смятат, че в дебата е победила Камала Харис, а 38% казват, че Пенс се е справил по-добре. Едва ли обаче техният сблъсък ще промени нагласите на избирателите.

В сензацията на вечерта се превърна една муха, която атакуваше Майк Пенс и остана около две минути на главата му. Снимките и видеа с инцидента се превърнаха в хит в социалните мрежи, а и двамата кандидати ще използват случката в предизборните си кампании за набиране на средства.