„Земята не ни принадлежи, ние принадлежим на Земята”. Това заяви британският крал Чарлз Трети на срещата на върха за климата в Дубай. Той коментира, че всички същества и всички, които поддържат живота, са свързани във една велика природна система.

„Това е възможност, която не може да се пропусне - посрещнете я с чувство за спешност, за да запазим жива общата си надежда. Мога само да ви призова да я посрещнете с амбиция, въображение и истинско усещане за извънредната ситуация, пред която сме изправени“, посочи кралят.

През 2050 г. нашите внуци няма да питат какво сме казали - те ще живеят с последствията от това, което сме направили и от това, което не сме. Ако действаме заедно, за да защитим скъпоценната си планета, ще постигнем благосъстоянието на всички“, заяви Чарлз.

„Ние провеждаме огромен, плашещ експеримент – променяме всички екологични условия наведнъж, с темпове, които далеч надхвърлят способността на природата да се справи. Колко опасни можем да бъдем за нашия свят?“, попита кралят. Той допълни, че справянето с изменението на климата е „работа за всички нас“.

„Опасностите от изменението на климата вече не са далечни рискове. Общности по целия свят в момента не са в състояние да издържат на повтарящи се шокове“, посочи монархът.

Антониу Гутериш, крал Чарлз и Мохамед Бин Зайед

Той припомни, че природните бедствия са засегнали уязвими островни нации и много части на Индия, Бангладеш и Пакистан преживяват безпрецедентни наводнения. Чарлз подчерта, че сега „рекордите се чупят толкова често“.

Кралят припомни, че е прекарал „голяма част от живота си, опитвайки се да предупреди за екзистенциалните заплахи, пред които сме изправени поради глобалното затопляне, изменението на климата и загубата на биологично разнообразие. Въпреки това десетилетия по-късно има 30% повече CO2 в атмосферата и над 40% повече метан.

„Беше постигнат важен напредък, но много ме тревожи, че оставаме толкова далеч от пътя“, подчерта Чарлз.

Той постави поредица от въпроси, които според него биха могли да поставят цели на срещата на върха тази година.

Кралят попита как могат организациите – публични, частни, филантропични, благотворителни – да бъдат „укрепени“ в кризата, пред която е изправен светът. Според него "финансовите потоци" са от решаващо значение за устойчивото бъдеще. Той посочи, че жизненоважните иновации се ускоряват и зелените алтернативи - като възобновяемата енергия, се внедряват във всички индустрии. Според него за всеки изкуствен източник на емисии на парникови газове има алтернативи или смекчаващи мерки, които могат да бъдат въведени.

Снимка: Ройтерс

В края на речта си крал Чарлз попита как планетата може да създаде „нова амбициозна визия“ за следващите 100 години.

Ще се повтори ли успехът на срещата от Париж?

Той е единственият държавен глава, удостоен с честта да се обърне към 167-те световни лидери на COP28 от подиума.

Бъкингамският дворец подчертава, че това е рядка чест и че самият Чарлз Трети за втори път той говори на една от големите срещи за климата. Кралят припомни на забележителната COP21 в Париж през 2015 г. - първият път, в който всички нации по света се съгласиха, че трябва заедно да се справят с климатичните промени. ОАЕ обещахат, че настоящата конференция ще бъде също толкова преобразяваща.

„Преди осем години бях изключително трогнат, когато ме поканиха да говоря на откриването на COP21 в Париж. Срещата завърши с Парижкото споразумение. Моля се с цялото си сърце COP28 да бъде друга критична повратна точка към истински трансформационни действия във време, в което има тревожни повратни точки“, заяви кралят.

Снимка: Ройтерс

Общото между Непал и Антарктида

„Съдбата на човечеството виси на косъм. Нека тази конференция се превърне в нова надежда за бъдещето. Жизнените показатели на планетата се влошават“, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.