При пристигането си в Русия руският опозиционер и блогър Алексей Навални ще бъде задържан от Руската Федерална служба за изпълнение на наказанията (ФСИН). Очаква се Навални да кацне в Москва на 17 януари, а завръщането му беше обявено от самия него.

В момента той се намира в Германия, след като преди няколко месеца беше транспортиран в болница „Шарите“ след предполагаемо отравяне с „Новичок“.

Плановете на руските служби е опозиционерът да остане в ареста в очакване на съдебно решение, което разглежда замяна на условната му присъда с ефективна.

В родината си Навални има две условни присъди – за присвояване и кражба на милиони рубли.

Според службите Навални системно нарушавал изпитателния срок и не се е явявал на регистрация, дори и след изписването му от „Шарите“.

В съобщението на ФСИН, цитирано от „Риа Новости“, се посочва, че на 27 ноември срещу него са започнати „мерки за първоначално издирване“, а на 29 декември осъденият Навални е включен в „списък с издирвания с разпореждане за вземане на мерки за арестуването му“.

През декември Следственият комитет образува ново наказателно дело срещу Навални за мащабна измама. Според него, от 588 милиона рубли, събрани под формата на дарения за проектите му, над 356 милиона рубли са похарчени от Навални за лични цели.

Опозиционерът отхвърля всички обвинения като политически мотивирани, тъй като е яростен критик на руския президент Владимир Путин.