„Зад Навални стоят американските служби, но той не е толкова важен, че да бъде отровен“, заяви руският президент Владимир Путин по време на годишната си пресконференция.

Според руския държавен глава медийното разследване за отравянето на опозиционния лидер „легализира“ материали на американското разузнаване и намекна, че не може да се вярва на тяхната достоверност.

В западните медии винаги е имало сензационни материали за Русия, това не е изненадващо, заяви Путин по повод разследването на няколко медии, сред които американската телевизия Си Ен Ен, германското списание "Шпигел" и сайта "Белингкат".

„Ако някой (в Русия) искаше Навални да бъде отровен, той щеше да свърши работата, но кому е нужно това“, заяви през смях Путин.

Руският президент обвини американското разузнаване и Държавния департамент за разпространеното разследване за него, в което се говори за корупционни схеми в Москва и личния му живот.

Снимка: EPA

По думите му въпросното разследване е „компилация, която трудно може да бъде четена“, а през цялото време се споменава неговия зет и едва на края авторите отбелязват за въпросната личност, че вече не му е зет.

Целта на тези публикации е да се дискредитира неговата личност, заяви Путин.

"Русия не е агресивна страна"

Руският президент коментира в отговор на въпрос на Би Би Си и изострянето на отношенията между Кремъл и западните страни, определяно като "нова студена война".

Русия се намира на шесто място в света по военни разходи, така че не може да бъде определена като агресивна страна. По неговите думи след разпадането на СССР Кремъл е дал възможност на бившите съветските републики да се развиват самостоятелно, но НАТО не е изпълнило уверенията си, че няма да се разширява на изток.

Русия ще продължава да подкрепа Донбас в решаването на социални и производствени проблеми, заяви Путин. Областта, която е част от Украйна, но е с преобладаващо рускоезично население, в момента е под контрола на самообявилата се Донецка народна република.

Ключът за подобряването на отношенията с Украйна е в ръцете на Киев, смята руският президент.

Ще бъде ли "вечният" президент?

Путин засегна и темата за правото да се яви на президентските избори след 4 години.

От думите му става ясно, че още не е решил дали отново да се кандидатира на президентските избори през 2024 г., макар че има такава възможност, предаде ТАСС.

"За себе си още не съм взел решение, дали да се кандидатирам, или не на изборите през 2024 г.", каза руският президент.

Той подчерта, че "формално има разрешение от народа". "Дали да го направя, или не, ще преценя", добави той.

Говорейки за това какво си е струвало, или не си е струвало да се прави в рамките на поправките в конституцията, Путин отбеляза, че се придържа по този въпрос към едно универсално правило. "Отговаряйки на този въпрос, трябва да разбираме дали това, което правим, ще допринесе за благото на страната, или не. Ако не допринася, то не си струва, а ако допринася - си струва", уточни той.

Путин инициира тази година мащабни конституционни реформи, които освен друго му позволяват да се кандидатира за още два 6-годишни президентски мандата, което потенциално може да го остави начело на държавата до 2036 г.

68-годишният лидер, който е на власт в качеството на президент или премиер от началото на века, трябва да се оттегли от поста след края на втория последователен президентски мандат от общо четири, който изтича през 2024 г.