Ефективността на руската ваксина срещу коронавирус „Спутник V“ е 97%. Това заяви Владимир Путин по време на годишната си пресконференция, която се провежда в този момент. Заради паднемията този път събитието е онлайн.

Президентът отговаря на въпроси от резиденцията си в Ново-Огарьов, а журналистите са разположени в няколко пресцентъра в страната. Гражданите питат чрез мобилно приложение, видеосъобщение или на специален интернет сайт.

Руският държавен глава разкри, че все още не се е ваксинирал, но когато е възможно ще го направи. Путин заяви, че ваксинацията е начинът Русия да се пребори с пандемията и в нея няма нищо притеснително. Затова призова гражданите да се имунизират.

По неговите думи Русия се е справила по-добре с пандемията от другите страни. "Нито една система в света не беше готова за такъв мащаб, с който се сблъскахме. Няма такава система просто. В сравнение със случващото се по света, разбира се, нашата система се оказа по-ефективна", каза Путин на годишната си пресконференция.

Снимка: EPA

Президентът е уверен и в добрия резултат от сътрудничеството с компанията „АстраЗенека“, която обяви, че ще комбинира своята ваксина с руската.

Русия се е справила добре и с икономическите последствия от пандемията. Спадът на БВП в Русия е с 3,6% - по-малко от всички водещи страни в Европа и САЩ. В почти всички водещи държави от Европейския съюз спадът на БВП се оказа под 9%, заяви руският президент.

Според Путин Русия вече не е толкова зависима от приходите от нефт и газ. Като пример той посочи, че близо 70% от държавния бюджет са от други източници и сектори на икономиката.

Очаквам външна намеса на изборите в Русия през 2021 г., но ние сме готови за нея, съобщи Путин.

Цялата пресконференция на руския държавен глава може да видите тук: