Президентът на Русия Владимир Путин нареди на властите в страната да започнат мащабна ваксинация в страната срещу COVID-19 още от следващата седмица, предадоха световните агенции.

В същото време руският държавен глава все още не се е ваксинирал срещу коронавируса.

„Искам от Вас да организирате работата така, че в края на следващата седмица да сме започнали с мащабното ваксиниране“, каза Путин по време на видеоконферентна среща с вицепремиера Татяна Голикова, отговаряща за здравеопазването.

Путин добави, че индустрията и инфраструктурите са готови за мащабната ваксинация. Той добави, че в страната са произведени или ще бъдат произведени в близките дни около 2 милиона дози от руската ваксина срещу коронавируса „Спутник V“.

На 11 август Русия стана първата страна в света, която регистрира ваксина срещу коронавируса с име „Спутник V“. Препаратът премина клинични изпитания през юни и юли, като те продължиха с доброволци и след регистрирането на медикамента.

Според резултатите от изследването ефективността на ваксината превишава 95% на 42-ия ден след приемането на първата доза от препарата и при условие, че е получена и втора доза.

Министърът на здравеопазването на Русия Михаил Мурашко каза, че докато са се провеждали клиничните изпитания на ваксината, е започнало ваксиниране на хора от високорискови групи. Към днешна дата от тези групи са ваксинирани вече над 100 000 руски граждани.

Междувременно започват и предварителни записвания за ваксиниране на сайта на московския кмет. Първи в Москва ще получат ваксина лекарите, учителите и социалните служители. Очаква се пунктовете за ваксиниране да започнат работа още на 5 декември.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!