Ефикасността на руската ваксина „Спутник V“ срещу новия коронавирус е 92%. Това съобщават властите в Москва, цитирани от „Ройтерс“.

Резултатите са от първия междинен анализ на третия етап на изпитанията. 

„В хода на изследванията беше извършена оценка на ефективността върху 16 хил. доброволци – 21 дни след получаване на първа доза от ваксината или плацебо. В статистическия анализ са включени 20 потвърдени случая на заболяване. По разпределянето им в групата на плацебо и на ваксина беше определено, че ефективността на „Спутник V“ е 92%“, уточняват от Руския фонд за преки инвестиции.

Според доклада на руските учени броят на разболелите се в изпитанията на „Спутник V“ е значително по-малък от този на инфектираните в тестовете на експерименталната ваксина на американския фармацевтичен гигант „Пфайзер“ и германската лаборатория „Бионтек“ (б.р. те обявиха ефикасност от 90%, а днес ЕК посочиха, че ще подпишат предварителен договор за 300 млн. дози с тях). 

Получените данни за „Спутник V“ ще бъдат публикувани от института „Гамалея“ във водещо научно медицинско списание след независима оценка на авторитетни чуждестранни експерти по епидемиология.

В Русия над 20 хил. доброволци са получили първа доза от ваксината „Спутник V“, а повече от 16 хил. – първа и втора доза. Според руските учени непредвидени странични ефекти не са установени.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!