С размяна на обвинения и критики започна международната конференция за овладяване на Сирийската гражданска война. Форумът, „наречен Женева-2”, се провежда в швейцарския град Монтрьо. По-късно през седмицата в Женева ще се проведат и директни преговори между бунтовниците правителството на сирийския президент Башар Асад.

Основната идея на международната общност за прекратяване на насилието в Сирия е там да бъде установена временна преходна власт, която да овладее хуманитарната ситуация и да подготви почвата за политически промени.

„Тук ни доведе идеята за преходно правителство на взаимното съгласие. Правителство, което да не среща възражението на която и да е от двете страни. Това означава, че Башар Асад няма как да е част от преходното правителство. Няма начин, човекът, който даде брутален отпор на своя собствен народ, да получи легитимацията да управлява”, коментира държавният секретар на САЩ Джон Кери.

Около 40 представители на държави и организации, които се събраха на брега на Женевското езеро, бързо разбраха, че пропастта между режима на Башар Асад и сирийската опозиция в изгнание остава огромна. Изказването на Кери стана повод това да проличи.

Сирийският външен министър Уалид Муалем му отговори рязко: "Господин Кери, никой в света няма право да поверява или да отнема легитимността на един президент..., освен самите сирийци". Въпросът за съдбата на Асад, който е в центъра на всички дебати от началото на протестите през март 2011 г., беше основен за цялата конференция.

Западните страни говорят за сформирането на преходно правителство без Башар Асад - условие, което руснаците и привържениците на Асад сред сирийците не приемат.

Лидерът на делегацията на опозицията Ахмад Джабра призова от своя страна президента Башар Асад да предаде властта си на преходното правителство съгласно декларацията от "Женева-1".

Конференцията в Монтрьо трябваше да помогне за подготовката в петък в Женева на срещата само на двете сирийски делегации и на специалния пратеник на ООН и Арабската лига Лахдар Брахими. Това трябва да е началото на дълъг процес, чийто първи етап според член на руската делегация ще трае между 7 и 10 дни, отбелязва АФП.
 
Около 18 ч българско време международната мирна конференция за Сирия завърши. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова сирийските делегации да работят искрено за намиране на решение на конфликта, предаде Ройтерс.

Не беше намерена нито една допирна точка между представителите на режима и на опозицията. Консултациите за сближаване на позициите ще продължат и утре. За петък са предвидени първите директни преговори между опозицията и представителите на режима.

  • Увеличаването на руското военно присъствие може да ожесточи конфликта в Сирия
  • След няколко месеца можело да има документ за примирие в Сирия
  • Обама и Путин се разбраха за нови разговори за Сирия, но не и за Асад
  • Генералният секретар на НАТО е готов за преговори с Русия за Сирия
  • В Северна Сирия е документирано нападение с химическо оръжие
  • Съветът за сигурност на ООН прие за първи път единодушно декларация за Сирия
  • Жертвите от въздушните удари в сирийския град Дума са близо 100
  • Най-малко 80 души са убити при въздушни удари край Дамаск
  • САЩ обвиниха Дамаск, че е засилил атаките с варели бомби в Сирия
  • Над 240 000 са жертвите на четирите години война в Сирия