Съоснователят на онлайн медията Wikileaks Джулиан Асандж ще се завърне в Австралия като свободен човек, след като повече от десетилетие се бори срещу екстрадиция в САЩ по обвинения в шпионаж.

Медията му разкри свръхсекретни документи, изобличаващи правителства и политици в корупция, политически машинации и военни престъпления. Началото поставя през 2010г., когато публикува изтекъл видеозапис от американски хеликоптер, за който се твърди, че показва въздушен удар, при който са убити цивилни в Багдад, включително двама служители на „Ройтерс“.

Същата година разпраща до някои от най-големите медии близо 91 000 документа, предимно секретни военни доклади на САЩ за войната в Афганистан.

52-годишният австралиец беше арестуван през април 2019 г. в посолството на Еквадор в Лондон, където пребиваваше от 2012 г. насам. Той потърси убежище в посолството, за да избегне екстрадиция в Швеция по обвинение в изнасилване, което той отричаше. Асандж твърдеше, че обвинението е повдигнато заради предателството му към САЩ. 

След ареста си той е осъден на 50 седмици затвор за нарушаване на условията за освобождаване под гаранция и оттогава е в лондонския затвор с максимална сигурност Белмарш.

Днес се очаква той да се признае за виновен само по обвинението в заговор за получаване и разкриване на секретни документи и ще получи присъда от 62 месеца, които обаче би трябвало вече да е излежал. 

Американски правни документи показват, че 52-годишният австралийски гражданин е сключил споразумение за свободата си с властите на САЩ. Споразумението ще бъде финализирано утре, 26 юни, когато американски съд ще гледа делото на основателя на Wikileaks.

Очаква се след споразумението той да се върне в родната си Австралия.

Това са основните дати от десетилетната сага с Асандж:

2006 г. - Той основава Wikileaks

Април 2010 г. - Wikileaks публикува кадри от американски хеликоптер, който стреля по цивилни в Ирак

Август 2010 г. - Шведските прокурори издават първата заповед за арест на Асандж по 2 отделни обвинения в сексуално насилие, които според него са „неоснователни“.