Разделение в Европа за предоставянето на тежка военна техника на Украйна. Берлин е изправен пред все по-голям натиск от европейските си партньори да разреши износа на модерните танкове германско производство ''Леопард''.

Темата е във фокуса и на срещата на външните министри на съюза днес.

След като вчера външният министър Аналена Бербок заяви, че Германия няма да пречи на Полша да предостави своите танкове „Леопард“ на Украйна, днес позицията ѝ претърпя обрат. В синхрон с канцлера Олаф Шолц, тя настоя за общо решение на съюзниците.

„Много е важно, като международна общност, да направим всичко, за да защитим Украйна. Ако тя загуби войната, няма да съществува. Затова е много важно ние, като международни партньори, да действаме заедно“, заяви Бербок.

Украйна моли за германските бронирани танкове от месеци, но Берлин отказва да ги изпрати и се възползва от клауза в договора за продажбата им, за да блокира и други държави да ги предоставят.

Колебливата позиция доведе до напрежение с някои съюзници, между които Съединените щати и Полша. Варшава дори заяви, че ще прехвърли в Украйна своите Леопарди - със или без позволението на Берлин.

„Ние постоянно притискаме Берлин да дадат своите „Леопард“. Имат повече от 350 танка в бойна готовност и още 200 на склад“, каза министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки.

Реакция дойде и от Кремъл, откъдето заявиха, че „украинският народ ще пострада, ако Западът изпрати танковете“.