Германия даде първи сигнал за промяна на позицията за предоставянето на модерните танкове германско производство "Леопард" на Украйна.

В интервю външният министър Аналена Бербок заяви, че Германия няма да пречи на Полша да изпрати танковете в Украйна. За разлика от нея обаче канцлерът Олаф Шолц остава резервиран.

По време на среща с френския президент Еманюел Макрон той отново подчерта, че подобни решения ще се вземат в координация със съюзниците, включително със Съединените щати.

“Този принцип, който ни преведе толкова добре през последните месеци, остава важен и за в бъдеще”, каза канцлерът на Германия Олаф Шолц. 

Украйна моли за тежката германска техника от месеци, но Берлин отказва да я изпрати или да даде зелена светлина за прехвърлянето ѝ от други страни членки на НАТО, които я притежават.

Според анализатори причината за това са опасения от ескалация на войната. Франция също обсъжда доставката на свои танкове.

“Трябва да бъде оценено колективно по три критерия. Първо - да не ескалира кризата, второ - да донесе реална и ефективна подкрепа на нашите украински приятели, трето - да не отслаби нашата отбранителна способност”, каза Еманюел Макрон. 

Разногласията за военната помощ между страните от Европейския съюз влиза и в дневния ред на срещата на външните министри на блока днес.

Междувременно Русия обяви, че напредва в два украински града в Запорожка област, където бойните действия се ожесточиха през последните дни.