Бунтове и безредици из цялата страна - до това доведе огромното социално-политическо разделение в САЩ по темата за расизма през последните години.

Макар акциите на движението "Животът на чернокожите има значение" да бяха най-силното доказателство за сложната ситуация, реално зад Океана представителите на всички малцинства са изложени на риск от лошо третиране, агресия и даже смърт заради възхода на десните радикали.

На този фон пандемията от COVID-19 действа като увеличително огледало за проблемите в „Страната на неограничените възможности” и за никого по света не е тайна, че междурасовите отношения са огромен и нерешен проблем в САЩ.

На мушката - за съжаление в буквален, а не само в преносен смисъл, са обикновени граждани, чието единствено "прегрешение" е че не изглеждат като мнозинството.

Снимка: bTV

Само преди дни в Атланта, Джорджия се чуха смъртоносни изстрели срещу три салона за масажи, които погубиха живота на осем души, шест от които са жени от азиатски произход.

Новият случай на насилие отекна в бурята от несправедливо отношение и нападки към азиатското население, което бе заклеймено заради това, че пандемията от COVID-19 e възникнала в Китай.

Снимка: bTV

Извършителят на престъплението е 21-годишен мъж, който твърди, че има сексуална зависимост, а действията му са били опит да се отърве от нея, тъй като всички жертви са от масажни центрове, в които той преди това е опитвал да получи сексуални услуги.

"Той казва, че не е бил мотивиран расово, но от друга страна е посещавал само спа центрове, където жени с азиатски произход работят, за да задоволяват сексуалните фантазии на предимно бели мъже", казва пред "Вашингтон Пост" проф. Дейвид Палумбо-Лиу от Станфордския университет.

Насилие, омраза, обиди – на какво са подложени азиатците, живеещи в САЩ?

Според скорошно проучване антиазиатските престъпления от омраза са се увеличили със 150% от началото на пандемията, а много експерти смятат, че това е в резултат от политиката на бившия президент Доналд Тръмп, който наричаше коронавируса „китайския вирус” и обвиняваше правителството в Пекин за пандемията, пише "Вашингтон пост".

Снимка: bTV

В реч миналия четвъртък президентът на САЩ Джо Байдън осъди насилието срещу американците от азиатски произход и каза, че те са "атакувани, тормозени, упреквани и използвани като изкупителни жертви", цитира Би Би Си.

Според данни на Центъра за изследване на омразата и екстремизма престъпленията срещу хора от азиатската общност в САЩ сa се увеличили трикратно, като от 49 през 2019 г. са станали 122 за миналата година.

Подобни заключения се наблюдават и в проучването на неправителствената организация “Stop AAPI Hate” показва, че по време на пандемията расистките инциденти в САЩ срещу хора с азиатски произход са се увеличили драстично. За периода февруари 2020 г. - март 2021 г. са отчетени почти 3800 подобни случая в цялата страна, включително вербален, физически и онлайн тормоз, както и умишлено игнориране на хора с азиатски произход, съобщава Си Ен Ен.

Снимка: bTV

Именно COVID-кризата създаде "перфектната буря" от условия за ръста на въпросното насилие - глобален вирус с произход от Китай, съчетан с прогресивно влошаващите се отношения между Вашингтон и Пекин по въпроси като права на човека, търговия и геополитическо съперничество в Източна Азия.

Протестни шествия в цялата страна

От Сан Франциско до Питсбърг и всички точки между тях мъже, жени и деца излязоха на протест срещу нарастващото насилие и престъпленията от омраза срещу азиатската общност в страната.

"Трябва да спрем омразата срещу азиатските американци. От поколения насам те са дискриминирани ", каза Джулиан Кастро, бивш министър на градоустройството в администрацията на Обама, цитиран от Ен Би Си.

В Чикаго участник в протестното шествие заявява пред Ен Би Си, че недоволната общественост негодува не само за да покажат подкрепа на жертвите на стрелбата в Атланта, но и за да предотвратят подобни атаки в бъдеще.

Снимка: bTV

"В общността има много страх не само заради престъпленията от омраза през последната година, които са резултат от ксенофобски съобщения около пандемията от бившия президент, но и заради дългата история на азиатското-американско насилие", обяснява пред Си Ен Ен Бий Нгуен, представител на щата Джорджия.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!