„Днес в Русия е свещен ден, Денят на славянската писменост, а писмеността е дошла при нас именно от македонските земи“. Това написаха като поздрав в „Туитър“ към Северна Македония от руското посолство в Скопие, като се твърди, че думите са лично на руския президент Владимир Путин.  

„Честитим на братския македонски народ Деня на светите Кирил и Методий, който се чества като национален празник“, пише още в приветствието.

Публикацията в социалната мрежа предизвика полюсни реакции – от благодарност към „братския руски народ”, през нападки към Москва до обидни коментари за българите. 

Остра позиция зае и българският евродепутат от ВМРО Ангел Джамбазки, който определи твърденията като лъжа. 

„Ето това в една от най-позорните Ви фалшификации. И най-жалката. Писмеността и православието са пренесени в днешна Русия от България. И това е факт. "Македонската" азбука е създадена заедно с македонската нация в Москва през 1945та година. А лъжите са истински позор. Засрамете се“, написа Джамбазки в отговор на публикацията на руското посолство в Северна Македония. 

Цитатът е от 2017 г. Тогава Путин беше заявил по време на срещата си с тогавашния македонски президент Георги Иванов в Москва, че славянската писменост идва в Русия от македонската земя.

След остра реакция от България, Москва обясниха, че имат предвид географскoто понятие.

На страницата на руските дипломати в „Туитър“ последва и втора публикация:

„Невъзможно е да се оцени значението на Светите Кирил и Методий за развитието на славянските езици, включително руския и македонския. Трудно е да си представим много от най-големите богатства на световната литература без писмеността, която ползваме, благодарение на солунските братя, се казва в втора публикация на руското посолство в РС Македония“.

Темата за произхода на славянската писменост беше коментирана по време на заседанията на Съвместната комисия между България и Северна Македония. До консенсус не се стигна.