Очаква се основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж да бъде пуснат на свобода след споразумение с прокуратурата на САЩ, съобщават световните агенции.

Сделката предвижда той да се признае за виновен в нарушаването на американското законодателство за шпионажа.

Тя ще сложи край на престоя му в затвор във Великобритания и ще гарантира завръщането му в родната Австралия.

Той се е признал за виновен по едно от обвиненията срещу него – това в шпионаж. Останалите ще бъдат оттеглени. Част от сделката е Асандж да не влезе в затвора, а да бъдат зачетени 5-те години, прекарани зад решетките във Великобритания.

Снимка: Reuters

Очаква се утре споразумението да бъде финализирано в американски съд в Северните Мариански острови.

През 2010 г. „Уикилийкс“ публикува стотици хиляди класифицирани военни документи на САЩ за войните на Вашингтон в Афганистан и Иран, което се превърна в най-голямото изтичане на подобна информация в историята на американските въоръжени сили. „Уикилийкс“ публикува и голямо количество дипломатически документи.

Секретните документи бяха свързани с войните в Афганистан и Ирак. Те разкриха възможни военни престъпления и имената на информатори.

Джулиан Асандж беше арестуван във Великобритания през 2010 г. по силата на европейска заповед за арест, след като шведските власти заявиха, че искат да го разпитат във връзка с обвинения в сексуални престъпления, които впоследствие бяха оттеглени.

Той се укри в еквадорското посолство във Великобритания, за да не бъде екстрадиран в Швеция. В посолството той остана седем години.

През 2019 г. Асандж бе изведен от посолството и вкаран в затвора. Оттогава той е в лондонския затвор „Белмарш“, откъдето в продължение на почти пет години се бори срещу екстрадирането си в САЩ.

Снимка: Reuters

„Джулиан Асандж е свободен“, пише с главни букви в профила на „Уикилийкс“ в Екс. Уточнява се, че Асандж е напуснал със самолет територията на Обединеното кралство.