Недоволството в Иран заради смъртта на 22-годишна жена в полицейски арест. Тя беше задържана заради неправилно носене на хиджаб. Между 35 и 50 души са загинали от началото на протестите, които започнаха преди седмица.

Събитията обърнаха взора на света към страната, като даже Илон Мъск обеща да помогне с интернет на жителите на Иран чрез сателитната си услуга „Старлинк“. Породиха се и въпроси какво значи неправилно носене на дрехи и кой следи как се спазват забраните за определен начин на обличане. 

Според иранското законодателство всички пълнолетни жени трябва да носят забрадка, която да скрива косата им, както и широки дрехи.

Голяма част от иранските социални закони са пряко свързани с налагането на ислямското религиозно законодателство шариат. Според него и мъжете, и жените трябва да се обличат скромно. Въпреки това нравствената полиция по-често се насочва към жените, пише „Дойче веле“.

Какво е нравствена полиция?

Нравствената полиция е известна като Gasht-e Ershad, което буквално означава „патрули за ислямско напътствие“. В сегашната си форма тя е създадена преди повече от 15 години, пише „Ал Джазира“.

Преди това иранската институция е използвала различни видове патрули за налагане на задължителните правила за хиджаб - чрез Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГИР) или чрез други сили, които по-късно са били обединени в правоприлагащите сили.

Нравствената полиция използва бели микробуси със зелени ленти и често е разположена на места, където се движат пешеходци или се събират млади хора.

В службата работят мъже и жени. Често самото им присъствие подтиква много жени да преправят забрадките си, за да избегнат проблеми.

Снимка: iStock

Служителите прилагат правилата за обличане в страната, като отправят устно предупреждение, но понякога задържат веднага нарушителите.

Арестуваните се отвеждат в център, където в продължение на часове са "превъзпитавани" за правилния начин на обличане. След това им се налага да подпишат документи, с които се задължават да не повтарят нарушението. След това членовете на семейството идват да ги приберат.

Какво се смята за „приемливо“ облекло в Иран?

Правилата за облеклото на жените в Иран са въведени малко след ислямската революция в страната през 1979 г. Не съществува единен наръчник за начина на обличане, но се спазват общи правила, които основно изискват жените да покриват косата си, обикновено със забрадка, известна като хиджаб, и да носят дрехи, които са свободни и не подчертават нищо по тялото.

Снимка: iStock

Правилата са по-строги за жените, работещи в държавни организации, или когато се явяват в държавни учреждения, за да си направят снимка за издаване на лична карта. За такива снимки жените често трябва да носят определен вид забрадка, която покрива изцяло косата им и само частично показва шията им. За държавната телевизия жените обикновено носят два пласта шалове, за да не се виждат разпилени кичури.

За да влязат в някои джамии, жените трябва да носят чадори - голямо парче плат, което оставя видимо само лицето или очите в зависимост от начина на носене. Много жени избират да носят чадори или други варианти на ислямско облекло поради религиозните си убеждения.

Мъжете също се подчиняват на определени правила, но в много по-малка степен. Дългите коси или прическите, които се смятат за ексцентрични, както и носенето на къси панталони, дънки и тениски понякога са обект на недоволство от страна на властите, тъй като се смята, че идват от западната култура. .

Снимка: iStock

Облеклото в иранското общество е претърпяло огромни промени, особено през последните 10 години, като мъжете и жените разполагат с голямо разнообразие от цветни местни и чуждестранни дрехи.

Особено младите хора все по-често подхождат по-свободно към носенето на хиджаб. Това доведе до периодични кампании на "нравствената полиция", която се занимава с жени, носещи това, което властите наричат "лош хиджаб".