Проевропейските партии потвърждават доминацията си в новия Европейски парламент, но политическият спектър в Съюза става все по-пъстър.

В най-големите европейски държави – Франция, Великобритания и Италия, и отчасти в Германия, печелят партии, които досега са били на по-задни позиции. 

 За първи път в историята на Франция и на Италия най-много гласове получават крайнодесни евроскептични формации. Националният сбор на Марин льо Пен ще изпрати 24 депутати, колкото и от партията „Република, напред!” на Еманюел Макрон, макар и с повече получени гласове.

В Италия Лигата на вицепремиера Матео Салвини получи 34% от гласовете и увеличава 4 пъти броя на своите евродепутати.

„Балансът в Европа се променя към по-добро – ние сме първи в Италия, във Франция, във Великобритания, в Унгария, в Полша. Това означава, има има желание за промяна, за ново бъдеще, за работа и за достойнство”, коемнтира Матео Салвини, вицепремиер и вътрешен министър на Италия

За първи път на Острова традиционните партии не печелят. На първа позиция излезе антиевропейската формация на Найджъл Фараж. Лейбъристите са четвърти, а консерваторите на Тереза Мей – едва пети с едва 9% подкрепа.

„Ние сме най-голямата партия в Европейския парламент от цяла Европа – 29 депутати. Ще имаме активна роля и ще поемем нашата отговорност”, посочи Найджъл Фараж лидер на партия „Брекзит”.

Но като цяло, проевропейските британски партии ще изпратят повече депутати от евроскептиците. Такава е и тенденцията в новия Европарламент.

Въпреки пробива на крайнодесните, които ако се обединят, ще имат около 100 места, традиционните групи „За” Европа – Европейската народна партия, Социалистите и либералите, ще имат мнозинство от 436 гласа.

„ЕНП отново е най-голяма група в парламента. Знаем, че традиционните партии са под натиск, но постигнахме солидни резултати и те ще потвърдят нашите лидерски амбиции”, коментира Манфред Вебер, водещ кандидат на Европейската народна партия

Победата на дясната Нова демокрация в Гърция принуди премиера и лидер на крайнолявата Сириза Алексис Ципрас да обяви предсрочни избори.

В Австрия само за денонощия канцлерът Себастиан Курц измина пътя от Осанна! До „Разпни го”. Неговата Народна партия спечели евроизборите вчера, а днес той загуби вот на доверие в парламента и до изборите през есента трябва да бъде избран нов канцлер.