Общата избирателна активност за целия Европейски съюз вчера е най-високата, отчетена за последните 25 години. Това показват предварителните резултати от Брюксел.

В класацията по държави обаче България на опашката активност 30,83% и най-голям спад за 5 години - над 5 на сто. За сравнение – на последните европейски избори през 2014 г. избирателната активност у нас е била 35,84%.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-висок ръст в избирателната активност от 2004 г. насам отчитат в Полша, следвани от Испания (20,49% ръст) и Румъния (16,58% ръст). Напомняме обаче, че вчера, освен евроизбори, в северната ни съседка се проведе и референдум.

В Унгария (4-то място в класацията по ръст на избирателната активност – 14,39%) вотът беше натоварен заради сложните отношения на Будапеща с Брюскел и правителствената кампания срещу ЕК и филантропа Джордж Сорос.

Снимка: Европейски парламент

Австрия се нарежда на 5-то място с ръст в избирателната активност s почти 14%, следвана от Германия (13,31% ръст), която въпреки най-големият брой избиратели и най-много кандидати за ЕП се нарежда на 6-то място.

Според предварителните данни 8 държави са с отрицателни стойности на избирателната активност в сравнение с 2014 г. Сред тях са: Белгия ( -1,17%), Люксембург (-1,45%), Гърция (-1,63%), Малта (-2,1%), Португалия (-2,66%), Италия (-2,72%), Ирландия (-3,14%) и България (-5,01).

Снимка: btvnovinite.bg

Резултатите от гласуването са сериозен удар за консервативната Европейска народна партия и Социалдемократите, които години наред доминираха в Европарламента – сега техните места се свиват съответно с 36% и 3%9. 


Големите победителите са Зелените и либералите. Те добавят общо почти 60 депутати към групите си. Така ще имат сериозно влияние върху бъдещото мнозинство.
Популистите и националистите в десния спектър – „Европа на свободата и пряката демокрация” и „Европа на нациите и свободите” също увеличават депутатите си, но резултатът им не позволява да влияят сериозно на законодателния процес в Европа.