Крайната десница на Марин Льо Пен е първа на евроизборите във Франция. В страната отбелязват и висока избирателна активност.

С един процент разлика крайнодесният Национален сбор изпревари европейската партия на президента Макрон. Така за втори път изборите се печелят от Марин Льо Пен.

През 2014 г. нейната партия спечели 25%, а тази година взе 23,5% и така запазва своето представителство в европейския парламент от 24 депутати.

Партията на френския президент „Република напред” се явява за първи път на евроизбори и остана втора, взимайки 22,5% от гласовете. Така френският президент ще изпрати в ЕП 22 свои представители.

Голямата изненада на френските евроизбори е третото място за Зелените. Те спечелиха 13% от вота и изпращат 13 свои депутати в ЕП. На четвърта позиция изпадна традиционната десница – Републиканската партия, която остана с едва 8,5%.

След обявяването на резултатите, Марин Льо Пен предложи френският президент да разпусне парламента и да насрочи нови избори.

От Елисейския дворец отговориха, че никога не са съпоставяли европейските избори и изборите за парламент или президент. В телевизионно обръщение френският премиер Едуар Филип приветства изборните резултати със смирение. „Оставайки на второ място не можем да кажем, че сме спечелили изборите”, каза премиерът.

Лидерът на партията „Републиканци“ Лоран Воке определи президента Макрон като основен виновник за победата на Марин Льо Пен, защото е разделил и поляризирал френското общество.