Лидерът на италианската крайнодясна партия "Лига" Матео Салвини обяви, че ще остане в коалиция с антисистемното Движение "Пет звезди", въпреки победата на своята формация и третото място за коалиционния партньор на изборите за европейския парламент.

Триумфът на Салвини в Италия беше определен от него като “това, което ще донесе истинската промяна за Европа”. Преди изборите вицепремиерът също заяви,че няма да има сътресения в правителството и ще изкара мандата си в сегашния състав, въпреки нескритите му амбиции за министър-председателския пост.

В Италия в неделя са гласували 59,09% от избирателите, което е малко над избирателната активност през 2014г. Това сочат данните от екзит пол към 12 ч. днес.

Италианската крайнодясна партия "Лига"  с лидер Матео Салвини е на първо място с 34,33%, следвана от Демократическата партия с 22,69% и популисткото Движение "Пет звезди" на Луиджи Ди Майо със 17,07%.

Партията на Берлускони  "Форца Италия" се нарежда на четвърто място с 8,79%. Зелените в Италия взимат само 2,29% от гласовете на гражданите.

Изпадането на популистите на трета позиция е резултат от ниската избирателна активност в Южна Италия, където са основните поддръжници на движението "Пет звезди". В Сардиния и Сицилия активността е малко над 25%. Очаква се в партията да се повдигне въпросът за лидерството на Луиджи Ди Майо и да се търси отговорност за ниския резултат.