Италия е най-сериозно засегнатата страна в световен мащаб от пандемията с COVID-19 и вече основен начин Китай да се разграничи от появата на новия коронавирус.

Данните, с които СЗО разполага до момента сочат като първоизточник на заразата животински пазар в района на Ухан, Китай – първото място, на което бяха регистрирани случаи на странна атипична вирусна пневмония.

Китай беше първата страна с много жертви на новия коронавирус, която наложи и всеобхватна карантина, за да спре заразата.

Сега погледът на световната общност е обърнат към Италия – епицентър на заразата в Европа.

Китай прави всичко възможно да се разграничи от определението „първоизточник на коронавируса“, като едно от последните им пропагандни оръжия идва именно от Италия.

Един лекар каза…

На 19 март американското обществено радио NPR пусна подробен материал за ситуацията в средиземноморската държава и как COVID-19 изправя здравната система пред огромно предизвикателство.

За коментар е потърсен местения медицински експерт Джузепе Ремуци. Едно нещо от неговия коментар прави особено силно впечатление.

В интервюто си за NPR той казва: "Личните лекари си спомнят, че са наблюдавали случаи на много странна пневмония – много тежка, която поразява главно възрастните хора, още през декември, даже ноември 2019 г. Това означава, че вирусът е циркулирал в обществото, или поне в северната област Ломбардия, още преди да знаем за епидемията в Китай".

Съществува консенсус между италианските медици, че със сигурност новият коронавирус дълго време е останал незабелязан от местните лекари. Първият регистриран случай на територията на Италия е на мъж, който нито е пътувал в чужбина, нито е имал контакт с друг, идващ от рискова страна.

Така коментарът на д-р Джузепе Ремуци се превръща в едно най-новите оръжия на китайската пропагандна машина.

От потърпевш до извършител

Въпросният материал на NPR е споделян многократно в китайската социална мрежа „Уейбо“. Обичайно е следван с коментар от сорта на „експерт твърди, че новият коронавирус може да е започнал да циркулира в Италия още миналия ноември“.

Тази информация е споделена повече от 490 млн. пъти в „Уейбо“.

Материалът на NPR е преведен и излъчен по националните медии, включително CCTV.

Друго интервю на Ремуци за италианска телевизия, в което той отново коментира данните на местни джипита, отново е преведено и публикувано от държавната телевизия CGTN.

Тази тактика да се отклони вниманието от Китай и да се насочи към Италия вече може да се наблюдава и сред коментарите на китайски дипломати.

Китайският посланик в Съединените щати Цуи Тианкай, например, заяви, че „все още няма научен консенсус за родината на вируса“.

Сред китайските официални лица отвъд океана се появиха и коментари, че американската армия е разработила вируса и го е „пуснала“ в Китай.

От „Кварц“ цитират коментар на директора на „Алианса за защита на демокрацията“, в който се прави връзка между руската и китайската пропаганда. „Стратегията на Китай сега изглежда, че е да пуска разнообразни и конфликтни конспиративни теории, не за да убеди хората, че са истина, а да ги убеди, че е невъзможно да узнаем истината“, заяви Лора Розенбергер в „Туитър“.

Коментари в китайските социални мрежи наистина показват, че доста потребители смятат Италия като първоизточник на заразата.

Потърсен за коментар от китайско издание, италианският д-р Джузепе Ремуци заяви, че според него вирусът е дошъл от Китай в Италия.

Цитирайки данните от три научни журнала, Ремуци коментира, че вероятно асимптомичните пациенти с COVID-19 са пътували свободно по цял свят поне от декември насам, може и по-рано.

Той също така уточни, че няма научни данни необичайните случаи на пневмония от ноември в Италия да бъдат със сигурност свързани с коронавируса.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!