Видео, разпространено от “Гардиън” и активно споделяно в социалните мрежи, разкрива как италиански кметове отчаяно се борят с нежеланието на своите съграждани да си стоят вкъщи - в момент, в който страната е сред най-тежко засегнатите от COVID-19 в света. 

Смъртните случаи заради коронавируса там са вече над 6000, а броят на заразените доближава 64 000.

Засечените нарушители играят пинг-понг, тичат по улиците, разхождат кучетата си повече от позволеното, канят фризьори в домовете си.

Един от кметовете разказва: “Видях съгражданин, тичащ нагоре-надолу, придружен от куче, което видимо беше изтощено. Спрях се и му казах - “Виж, това не е филм! Ти не си Уил Смит в “Аз съм легенда”. Така че трябва да си отидеш вкъщи.”

Друг от тях отправя още по-емоционално послание: “Хора умират, не го ли разбрахте? Искате всички да се разболеем ли? Вие сте безотговорни, големи идиоти!”

“Стотици студенти предстои да се дипломират. Чувам, че някои искали да правят парти. Ще им изпратя въоръжена полиция с огнехвъргачки”, предупреждава друг от местните управници във видеото.

“Нищо няма да ви стане, ако стоите няколко дни вкъщи. Спрете да ми пишете писма! Безсмислено е. Стойте си вкъщи и всичко ще бъде наред”, обяснява с гневен глас още един кмет. “Всички тези фризьори, които идват по домовете ви, за какво са ви? Кой ще ви види? Ако някой дойде у вас… И е бил в други къщи. Ще имате коронавирус в косата ви, вместо лак за коса!”

“Как ще бъде всичко наред, когато всеки ден пазаруваме в супермаркетите? Трябва да го правим на 10 дни”, пита друг техен колега. “Как ще бъде всичко наред, когато излизаме всеки ден, за да си купуваме цигари? Как всичко ще бъде наред, когато хората се редят на опашки, да зареждат  бензин. За какво ви е, катo трябва да си стоите у вас?”, завършва емоционално градоначалникът.

Още преди дни италианското правителство забрани всички пътувания във вътрешността на страната. Затворени са всички търговски обекти с изключение на хранителни магазини, банки, аптеки и пощенски клонове. 

Вчера вътрешният министър на Италия съобщи, че 92 367 граждани са били глобени за нарушение на рестрикциите. Едно от най-сериозните е на мъж от Сицилия с позитивен тест за COVID-19, засечен от полицията да пазарува въпреки стриктната заповед да бъде под карантина в дома си.

В декларациите, които италианците попълват при излизане от вкъщи, някои пишат, че отиват да пазаруват, но вместо това се занимават с други неща, разказват италиански медии.

Има такива, които посочват, че излизат “заради любов”, за да се видят с партньорите си. Две жени написали, че са посетили тяхната “възрастна и болна леля”, която обаче след проверка се оказала 40-годишна здрава жена. Други казвали, че отиват да работят, но всъщност били на гости в приятели, за да играят карти.

Полицията вече има разрешение да следи за спазване на реда с помощта на дронове. На някои места патрулират и военни, разказва още "Гардиън".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!