Смъртните случаи на COVID-19 в Италия вече са над 6 000. На този фон, да бъдеш достойно погребан се оказва лукс. Моргите са пълни, гробищните паркове не смогват, подобно е положението и в крематориумите.

Снимка: Reuters

Кадри, разпространени от „Ройтерс“ показват десетки ковчези в малък параклис до Алесандрия в региона на Пиемонт. Гробарите споделят, че обикновено имат до 30 погребения на ден, в момента са над 100. По думите им дори вече няма къде да оставят ковчезите преди погребалните церемонии.

Още преди дни гробищните паркове и крематориумите в Бергамо, най-засегнатият от COVID-19 регион в Италия, се препълниха. Затова в събота военни преместиха телата на жертвите на заразата и към други части на страната, за да получат достойно погребение.

Снимка: Reuters

„Приехме искането от италианските власти, както и от кмета на Бергамо. Опитваме се да помогнем. Спазваме всички правила и етични принципи. Въведохме серия от нови мерки, за да ограничим възможността от заразяване, но е ясно, че сме изправени пред много сериозна ситуация, която е прецедент", каза Майкъл Маринело, който работи в гробищния парк.

В Ломбардия и Венето също са изправени пред криза да не могат да погребат гражданите си достойно. Те също да се обърнали за помощ към Пиемонт.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!